1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Açlık Grevindeki Mısırlı Aktivist Sultan İçin Eylem
Açlık Grevindeki Mısırlı Aktivist Sultan İçin Eylem

Açlık Grevindeki Mısırlı Aktivist Sultan İçin Eylem

Mısır'da 200 gündür açlık grevinde olan Muhammed Salah Sultan için İstanbul'da eylem düzenlendi.

25 Ağustos 2014 Pazartesi 17:31A+A-

Rabia Meydanı'ndaki sivil gösterilere destek verdiği, Rabia katliamını yabancı gazetecilere anlattığı gerekçesiyle "Medyayı yanlış bilgilendirmek" iddiasıyla bir yıl önce tutuklanan ve 200 gündür açlık grevinde olan Muhammed Salah Sultan için eylem yapıldı.  

Galatasaray Lisesi önünde toplanan Küresel Eylem Günü Türkiye İnisiyatifi oluşumu üyeleri, üzerinde "Muhammed Sultan ölüyor" yazıları ile Sultan'ın fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıdı. 

Burada grup adına açıklama yapan Avukat Cihat Gökdemir, Muhammed Sultan'ın hem ABD hem de Mısır vatandaşlığı bulunan 26 yaşındaki bir genç olduğunu anlatarak, "Rabia katliamı" sırasında özellikle uluslararası basınla ilgili çalışmalar yaptığını söyledi. 

Gökdemir, genç aktivistin sosyal medya üzerinden dış dünyayı yaşananlarla ilgili bilgilendirdiğini, Rabia Meydanı'na giden uluslararası medya mensuplarıyla ilgili koordinasyon işini yürüttüğünü aktardı. 

Sultan'ın babası Dr. Salah Sultan'ın, İhvan'ın Mısır'daki önemli isimlerinden biri olduğu bilgisini veren Gökdemir, bu nedenle oğlunun da darbecilerin hedefi olduğunu, kafasından vurulmak istenirken keskin nişancı ateşiyle kolundan yaralandığını kaydetti. 

Gökdemir, Sultan'ın 25 Ağustos'ta evinden alınarak hukuksuz bir şekilde tutuklandığını dile getirerek, darbecilerin yaptığı işkenceler ve kötü muamelenin raporlanmaması amacıyla normal sağlık kuruluşlarına götürülmediğini, hapishane koşullarında herhangi bir anestezi uygulanmadan yaralarına müdahale edildiğini, aylarca herhangi bir mahkemeye çıkarılmadan tutuklu bekletildiğini, vatandaşı olduğu ABD'nin duruma müdahale etmesi için Başkan Barack Obama'ya mektup yazdığını anlattı.

"Bu anlayışı lanetliyoruz"

Yaşadığı bu süreç ve genel olarak binlerce tutuklunun karşılaştığı bu haksız tutuma dikkati çekebilmek adına açlık grevine başlayan Sultan'ın bu eyleminin çeşitli vesilelerle medyaya yansıdığını bildiren Gökdemir, tüm yaşananlara rağmen adalet beklentisiyle ilgili hiçbir olumlu gelişme olmadığını söyledi.

Gökdemir, şöyle devam etti:

"Bunun üzerine 200 gündür açlık grevinde olan Sultan 10 gündür su içmeyi de reddetmekte hiçbir şekilde gıda almamaktadır. Ailesi ve yakınlarının, Sultan'ın bir sonraki duruşmasına kadar hayatta kalabileceğine dair ümitleri tükenme noktasına gelmiştir. Sultan ve onun şahsında Mısır zindanlarında hukuksuz şekilde tutulan herkesin, yaşadıklarına dikkati çekmek için, Sultan'ın tutuklandığı günün birinci yılı olan bugün, ailesi ve arkadaşları tarafından Küresel Eylem Günü olarak ilan edilmiştir. Bizler de bu haksız ve hukuksuz uygulamalara dikkati çekiyor, bu uygulamaları ve uygulamaları emreden, uygulayan anlayışı lanetliyor, tüm dünya ülkelerinin liderlerini, uluslararası kuruluşların yöneticilerini ve özellikle Sultan'ın vatandaşı olduğu ABD Başkanı Barack Obama'yı sorumluluklarını yerine getirmeye ve insan haklarına uygun davranmaya davet ediyoruz."

Gruptakiler, açıklamadan sonra bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı. (AA)

muhammed-salah-sultan-icin-eylem.jpg

HABERE YORUM KAT