1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD'nin Suriye Planı Medyaya Sızdı!
ABD'nin Suriye Planı Medyaya Sızdı!

ABD'nin Suriye Planı Medyaya Sızdı!

ABD'nin Suriye'de bundan sonra izlenecek süreci anlatan belge medyaya sızdı. BMGK kararının detaylandırılmış halini çağrıştıran plana göre Esed’in iktidarı Mart 2017'ye kadar sürecek.

06 Ocak 2016 Çarşamba 18:31A+A-

Esed Mart 2017'ye kadar iktidarda kalacak. Bu öngörü Obama yönetimi tarafından Suriye krizine çözüm için hazırlanan bir belgede yer alıyor.  

Associated Press'in ele geçirdiği belgede, Esed'in Mart 2017'den önce yönetimi bırakmasını öngörülmüyor.  

SURİYE'DEKİ SAVAŞ NASIL SONA ERECEK?

Suriye'deki savaşı sona erdirecek sürecin adım adım ele alındığı belge, Kasım ayında Viyana'da yapılan müzakerelerle geçen ay BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen Suriye tasarısına dayanıyor.  

ÇÖZÜM SÜRECİNDEKİ ENGELLER

Suriye krizinin çözüm sürecindeki engellere dikkat çekiliyor. Bu engellerden ilki İran ile Suudi Arabistan arasında artan gerilim olarak sıralanıyor. Suriye krizinin çözümü için Şam ile muhalifler arasındaki müzakerelerin  planladığı gibi bu ay gerçekleşmesi ve başarılı olması gerektiğine vurgu yapılıyor.  

MAYIS'TA PARLAMENTO FESHEDİLİYOR

Belgeye göre Suriye'deki yeni siyasi süreç gelecek ay başlatılıyor. 18 aylık bir geçiş süreci öngörülüyor. Geçiş yönetiminin oluşturulmasının ardından Mayıs ayında parlamento feshedilirken, yeni  anayasasının ocak 2017'de Suriye halkının onayına sunulması hedefleniyor.  

SÜRECİN SONUNDA ESED'İN GİDİŞİ GÜNDEME GELECEK

Bu sürecinin sonundaysa  ABD'nin krizin başlıca sorumlusu olarak gördüğü Beşşar Esed'igidişi gündeme gelecek.. 

Belgede "Mart 2017'de Esed devlet başkanlığını, yakın çevresi de iktidarı bırakıyor" ifadesine yer veriliyor. Belgede Ağustos 2017'de devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri yapılması planlanıyor. 

Kaynak: İnternethaber ve Haksöz-Haber

HABERE YORUM KAT