1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD'nin IŞİD Saldırısının Ayrıntıları
ABD'nin IŞİD Saldırısının Ayrıntıları

ABD'nin IŞİD Saldırısının Ayrıntıları

ABD'nin IŞİD üzerinden Ortadoğu'da başlatmaya çalıştığı yeni işgal programının ayrıntıları gün yüzüne çıktı.

23 Eylül 2014 Salı 17:11A+A-

ABD'nin yürüttüğü saldırıya Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Katar'ın destek verdiği öğrenildi. Saldırılar sabaha karşı Rakka'daki mevzilerin vurulması ile başladı.

İLK KEZ F-22 KULLANILDI

Wall Street Journal gazetesi ve ABC News'un haberlerine göre hava saldırısında ABD ordusuna ait F-22 tipi uçak ilk kez kullandı.

f2.jpg

Yetkililere göre yüksek mevzilerde uçabilme özelliği olan F-22'ler aynı zamanda F/A-18 veya F-16 uçaklarına göre daha hızlı ve çok uzak mesafeden hedefe bomba gönderebiliyor. ABD Hava Kuvvetleri'ne göre F-22'ler 40 kiloluk bombayı yaklaşık 30 kilometre uzaktan hedefe yollayabiliyor.

IŞİD BAHANESİYLE NUSRA'DA VURULDU

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdulrahman, Reuters’a verdiği bilgide, hava saldırılarında an az 20 IŞİD militanının hayatını kaybettiğini açıkladı. Rakka ve Deyr Ez Zor’da 50 kez atış yapıldığı bilgisine veren Abdulrahman, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ve Halep kentlerinde el Nusra’nın da vurulduğunu söyledi. Ayrıca bugün alınan bir başka haberde Türkmenlerin bulunduğu bir cephenin de ABD tarafından vurulduğu ve burada 25 kişinin şehit olduğu öğrenildi.

Abdulrahman, Halep'teki hava saldırılarında 30 El Nusra üyesinin yanı sıra sekiz de sivilin öldüğünü belirtti. ABD ordusundan yapılan açıklamada; füzelerin, Kızıl Deniz ve Basra Körfezi’nin kuzeyinde konuşlanan savaş gemilerinden atıldığı bildirildi.

1-047.jpg

Kızıl Deniz'deki işgalci ABD savaş gemisi USS Arleigh Burke, IŞİD hedeflerine doğru Tomahawk füzesi fırlatıyor.

2-047.jpg

Basra Körfezi'ndeki Amerikan uçak gemisi USS George H.W. Bush'tan havalanmaya hazırlanan savaş uçakları

TÜRKİYE SINIRININ DİBİNDE

Tomahawk füzeleri, saldırı ve bombardıman uçaklarının kullanıldığı saldırılarda, Türkiye'nin yanı başındaki Tel Abyad da hedef alındı. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısına düşen kasabaya üç saldırı düzenlendiği belirtiliyor. IŞİD militanları da saldırıları doğrularken, Rakka üzerinde insansız hava araçlarının uçtuğunu iddia ettiler.

Operasyondan saatler önce Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ABD'nin IŞİD'e yönelik saldırılarının emellerine dair şüpheleri olduğunu söyledi. Daha önce Şam yönetimi, kendisine danışılmadan yapılacak operasyonları 'saldırı' sayacağını açıkladı. Ancak Suriye hava savunması, ABD ve müttefiklerinin saldırılarına yanıt vermedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'de saldırıdan önce Suriye yönetimine danışılmadan böyle bir adım atılmaması konusunda ABD yönetimini uyardı.

ABD Başkanı Barack Obama, iki ABD'li gazetecinin IŞİD tarafından kafasının kesilmesinin ardından "Kolumuz uzundur" diyerek IŞİD'i Suriye'de de vuracaklarını söylemişti.

SURİYE'YE BİLGİ VERİLDİ 

Suriye, ABD'nin Rakka'daki IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenleneceği bilgisini kendilerine verdiğini açıkladı.

Suriye hükümeti, saldırıdan saatler önce kendilerine mektupla bilgi verildiğini açıkladı.

Reuters’ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry imzası taşıyan mektup, Irak Dışişleri Bakanı aracılığıyla Suriye makamlarına iletildi. Mektupta Suriye sınırları içinde bulunan IŞİD militanlarının ABD ve müttefikleri tarafından hedef alınacağı belirtiliyordu.

RUSYA "İZİN ALINMALI" DEMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'deki IŞİD hedeflerine yapılan hava saldırılarında Suriye yönetiminden izin alınması gerektiğini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı telefon konuşmasında, Suriye'deki IŞİD hedeflerine yapılan hava saldırılarını ele alan Putin, "Suriye yönetiminin saldırılardan haberdar edilmesi yetersiz. Saldırıların yapılması için yönetimden izin alınması gerekiyor" demişti.

İNCİRLİK TEYAKKUZDA

ABD’nin Türkiye’deki askeri üssü Adana İncirlik’ten operasyona şu ana kadar fiili bir katkı gözlemlenmedi. Ancak İncirlik üssündeki ABD’li komutanlar sabaha dek operasyonu takip etti. İncirlik’in Rakka’ya yapılan bombardımanda teyakkuz halinde olduğu öğrenildi. ABD’nin vurduğu bölgelerde IŞİD kuvvetlerinin 3’te 2’sinin yaşadığı tahmin ediliyor. IŞİD’in 30 bin kişiyi aşan organize kuvvetlerinin 20 bini suriye sınırları içinde.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum