1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD’nin Irak ve Suriye’deki Hava Saldırılarında 459 Sivil Öldü
ABD’nin Irak ve Suriye’deki Hava Saldırılarında 459 Sivil Öldü

ABD’nin Irak ve Suriye’deki Hava Saldırılarında 459 Sivil Öldü

Suriye'de IŞİD'e karşı girişilen harekatta, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarındaki sivil ölümlerinin, resmi rakamlardan çok fazla olduğu bağımsız gazetecilerin hazırladığı bir raporla ortaya çıktı

05 Ağustos 2015 Çarşamba 03:19A+A-

ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı girişilen harekatta, IŞİD güçlerinden çok sivilleri vurduğu açıklandı. Airwars proje ismi ile yayımlanan raporda koolisyon güçlerinin düzenlediği 52 hava saldırısında 100'ü çocuk olmak üzere 459 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

ABD liderliğindeki koolisyon güçlerinin Irak ve suriye'de IŞİD'e karşı yaptığı hava saldırılarında 450'den fazla sivilin ölümüne sebep olduğu açıklandı. Bağımsız gazetecilerden bir ekibin hazırladığı projede, verilen rakamlar ile resmi açıklamalar arasında uçurumlar olduğu görüldü.

Airwars proje lideri Chris Woods, Airwars bulguları ile ilgili, " bu yoğunlukta bir hava savaşında ölen ya da yaralanan siviller olması kaçınılmaz" dedi. Chris Woods Guardian'a yaptığı açıklamada 4 nisan tarihinde Irak Fadila'ya düzenlenen saldırıda yerel politikacılar ve tanıklar beş kişilik bir ailenin hayatını kaybettiğini belirtti. Ailede kadın hamile ve sekiz yaşında da bir kız çocuğu ölenler arasındaydı" diye konuştu.

Koalisyon güçlerinin komutanlarından Korgeneral John Hesterman ise " hava savaşları tarihinin en hassas ve disiplinlisini" gerçekleştirdiklerini iddia ediyor. Sivillere yönelik çatışma merkezi'nden Sahr MuhammedAli," Tüm kaynaklar dahil edilerek sivillerin gördüğü zararlar koalisyon tarafından incelenmeli" dedi.

Son altı ay içindee 118 hava saldırısını kontrol eden Airwars, 52 saldırı ile ilgili acil soruşturma emri çıkarılmasını talep etti. 

Mayıs 2015'te açıklanan resmi raporda Kasım 2014 itibariyle suriye'de sadece iki çocuk öldürüldüğü

açıklanmıştı. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM)'un yayımladığı resmi rapor ile bağımsız gazetecilerden oluşan ekibin raporu birbirinden çok farklı. Mayıs ayından bu yana sivil ölüm iddialarının asılsız olduğunu söyleyen CENTCOM sadece üç saldırı ile ilgili soruşturma yürüttü.

El-Cezire ve Reuters, 3 Haziran'da Havija'ya gerçekleştirilen hava saldırısında 70 sivilin öldüğünü açıklamıştı. CENTCOM sözcüsü Lt co Kyle Raines ise "biz koalisyon güçlerinin hava saldırılarında sivil ölümlerin en aza indirilmesi için çok sıkı standartlar uyguluyoruz" demişti.

Araştırma grubu, İngiltere'nin koalisyon gücünün en aktif katılımcısı olarak 250 hava saldırısı gerçekleştirdiğini belirtiyor.Ttheguardian'a açıklama yapan eski uluslararası kalkınma sekreteri Andrew Mitchell Suriye'ye düzenlenen hava saldırılarında İngiltere'nin saldırılarının arttırılmasından yana olduğunu söyledi.

Doğruhaber

HABERE YORUM KAT

1 Yorum