1. YAZARLAR

  2. Ahmet Amrabi

  3. ABD’nin Güney Asya’daki en kesin ortağı Hindistan
Ahmet Amrabi

Ahmet Amrabi

Yazarın Tüm Yazıları >

ABD’nin Güney Asya’daki en kesin ortağı Hindistan

23 Şubat 2009 Pazartesi 04:52A+A-

Holbrooke’un ziyaretiyle bir kez daha görüldüğü üzere, Hindistan’ın Pakistan’daki İslamcılığa karşı ABD ve İsrail’le kurduğu koalisyonu epey sağlam

ABD’nin Afganistan-Pakistan temsilcisi Richard Holbrooke geçen haftaki bölge gezisinin hedefini, Hindistan, Pakistan ve ABD’nin ‘terörist örgütler’in temsil ettiği ortak bir tehditle mücadele ettiklerini belirterek özetledi. Bu açıklamanın gerçek anlamını anlamak için Güney Asya’ya yönelik değişmez Amerikan stratejisinin, Ortadoğu’daki Amerikan stratejisini tamamladığını ve her iki stratejinin de İsrail’in güvenliğiyle ilgili yaklaşımlardan hareket ettiğini hatırlamak gerek.

Holbrooke’un bu gerçeği ortaya koymak için işaret ettiği ‘terörist örgütler’le, Keşmir’i Hindistan işgalinden kurtarmak amacıyla faaliyet gösteren örgütler kast ediliyor. Tıpkı İsrail işgaline karşı direnen Hamas, Hizbullah ve diğer örgütler gibi, Keşmir’deki özgürlük hareketleri de Hindistan, ABD ve İsrail nezdinde terörist olarak sınıflandırılıyor. O halde Holbrooke’un açıklaması sadece Keşmir’deki hareketlere karşı değil, onlarla işbirliği içindeki Pakistanlı cemaatlere de karşı resmi bir savaş ilanı. Bu açıklama Hindistan, Pakistan ve ABD’nin Taliban’la savaşın sürmesi için koalisyon kuracakları anlamına da geliyor.

ABD’nin Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Zerdari’ye yönelik baskılarının başarılı olduğu açık. Müslüman Pakistan’da Hindistan destekli bir hükümetin bekası kesin değildir; diğer yandan, Yeni Delhi’yle Washington arasındaki koalisyon, Pakistan’ın İslam devletine dönüşmemesi gerektiği yaklaşımından hareketle devam edecektir. Bu koalisyon, Hindistan 1990’ların sonlarında ABD-İsrail ikilisiyle askeri ilişkiler kurmak için harekete geçtiği zaman başlamıştı. Bu bağlamda Hindistanlı bir siyasi yorumcu ülkedeki Hindu hareketinin Siyonizm hayranlığının, İslamcı akımın Güney Asya’da gelişmesi karşısında duyulan endişeden kaynakladığını söyleyerek bu koalisyonun varlık sebebine açıklık getiriyor ve Hindu bakış açısına göre Hindularla Yahudilerin İslam’a karşı stratejik koalisyon oluşturmaları gerektiğini ifade ediyor.

1990’ların ikinci yarısında dönemin Hindistan ulusal güvenlik danışmanı Amerikan Yahudi Konseyi’nde (AJC), ‘terörle mücadele’ konusunda ABD, İsrail ve Hindistan’ı kapsayan üçlü ilişkinin geliştirilmesi çağrısı yapan bir konuşma yapmıştı. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Beyan, 21 Şubat 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT