1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. ABD'nin Ardından AB de Afganistan'a Girme Hazırlığında
ABD'nin Ardından AB de Afganistan'a Girme Hazırlığında

ABD'nin Ardından AB de Afganistan'a Girme Hazırlığında

Brüksel'de düzenlenen Afganistan konulu zirvede AB'nin siyasi ve mali reformlar karşılığında Taliban karşısında gittikçe zayıflayan hükümete 200 milyon dolar hükümet kurma yardımı yapacağı açıklandı.

04 Ekim 2016 Salı 13:27A+A-

70 ülke ve 20 uluslararası örgüt, 4 ve 5 Ekim 2016 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenecek olan Brüksel Afganistan Konferansında bir araya geliyor.

Afganistan cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah ile uzun zamandır iç savaş sebebiyle tahrip olan ülkesini yeniden inşa etmek için mali yardım talep etmek amacıyla Brüksel'de düzenlenen konferansa katıldı.

AB DE AFGANİSTAN'A GİRİYOR

AB yetkilileri Afganistan’a dair 2017-2018 dönemi için 200 milyon avroluk devlet kurma sözleşmesi yapacak. Ancak ödemeler Afganistan'ın siyasi ve mali reform taahhütleri yanı sıra siyasi şeffaflık şartlarını yerine getirip getirmemesine bağlı olacak.

AB yetkilileri, bu sene yaşanan yoğun mülteci göçünün ardından Afganistan'a AB ülkelerinden sınır dışı edilen 80 bin sığınmacının geri kabul anlaşmasını önermişti.

Afganistan hükümeti ile bağışçı ülkelerinin Brüksel’de yaptığı toplantıda, Avrupa Birliği’nin (AB) Kabil yönetimini en az 80 bin kişiyi geri kabul etmezse yardımı kesmekle gizlice tehdit edeceği öne sürülmüştü

AB’DEN AFGANİSTAN'A YARDIM TEHDİDİ

Afganistan’daki güvenlik sorunu devam ederken, Afganistan’ın 80 bin mülteciyi geri kabul etmesinin ekonomik yükü nedeniyle zor durumda kalabileceği ifade edilirken, 2016 yılı içerisinde sadece 5 bin mülteci kendi isteği ile Afganistan’a geri döndü.

AB yetkilileri ülkenin kadın hakları alanında, yolsuzlukla mücadele ve gelir dağılımında ilerleme kaydettiğini açıkladı.

Ülke için diplomatik bir başarı sayılan silahlı muhaliflerden Gulbeddin Hikmetyar liderliğindeki Hizb-i İslami grubu ile 22 Eylül'de barış anlaşmasının imzalanması gerçekleşti.

Temmuz ayında Varşova'da yapılan toplantıda NATO ülkelerinin Afganistan'da bulunan askeri güçlerini korumak ve gelecek dört yıl için de yerel güvenlik güçlerini desteklemek için 5 milyar dolar yardım yapma kararı verilmişti.

 

HABERE YORUM KAT