1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. ABD'li Çavuş Bergdahl "Firar" Suçundan Yargılanacak
ABD'li Çavuş Bergdahl "Firar" Suçundan Yargılanacak

ABD'li Çavuş Bergdahl "Firar" Suçundan Yargılanacak

ABD'li çavuş Bergdahl "birliğin güvenliğini tehlikeye atma" ve "firar" suçlarından yargılanacağı bildirildi.

26 Mart 2015 Perşembe 03:06A+A-

Taliban'ın elinde 5 yıl esir kaldıktan sonra Guantanamo'daki Taliban üyeleriyle takas edilen ABD'li çavuş Bowe Bergdahl'ın "firar" suçundan yargılanacağı ve müebbet hapis cezası alabileceği belirtildi.

2009 yılında Afganistan'ın güney kesiminde kaçırılan ve 5 yıl sonra Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan deniz üssünde tutulan Taliban üyelerinin serbest bırakılması sonucunda özgürlüğüne kavuşan Amerikalı çavuş Bergdahl'ın firar suçundan yargılanacağı bildirildi.

Başkan Barack Obama'nın ABD için büyük başarı olarak belirttiği Bergdahl'ın özgürlüğüne kavuştuğu takasın ardından, Afganistan'da aynı birlikte bulunan askerler Bergdahl'ı birliğini bilerek terk etmek ve onu arayan bazı askerlerin ölümüne neden olmakla suçlamışlardı.

İddiaların ardından Bergdahl'ın 2009 yılında birliğinden ayrılarak "birliğin güvenliğini tehlikeye atması" ve esir düşmesinde kasıt olup olmadığıyla ilgili yürütülen soruşturma ekim ayında tamamlanıp, Pentagon'a gönderilmişti.

Kuzey Carolina'da davayla ilgili açıklamada bulunan Albay Daniel King, askeri mahkemede yargılanacak çavuş Bergdahl'ın en üst derecede cezalandırılacağını ve askeri hapishanede "ömür boyu hapis cezası" alabileceğini bildirdi.

Çavuş Bergdahl, 2009 yılında Afganistan'dayken Taliban tarafından kaçırılmış ve yaklaşık beş yıldır esir tutulduktan sonra, Mayıs 2014'te 5 üst düzey Taliban üyesinin serbest bırakılmasıyla birlikte özgürlüğüne kavuşmuştu.

Bergdahl'ın serbest bırakılması ABD'de Cumhuriyetçilerin sert tepkisine neden olurken, Başkan Obama takastan Kongre'yi haberdar etmemekle suçlanmıştı.

 (AA)

HABERE YORUM KAT