1. YAZARLAR

  2. Yusuf Kaplan

  3. ABD mi güçlü, imgesi mi?
Yusuf Kaplan

Yusuf Kaplan

Yazarın Tüm Yazıları >

ABD mi güçlü, imgesi mi?

09 Kasım 2012 Cuma 14:19A+A-

 Benden, ABD seçimlerini tahlil etmemi beklemiyorsunuzdur, umarım. Zira iyi bir ABD tasviri yapmadan, ABD seçimlerinin tahlilini yapmak, 'maske'lerle varolabilen ABD mitine daha büyülü bir güç katmaktan başka ne işe yarar ki?

ABD'DE SEÇİM YAPILDIĞINI MI ZANNEDİYORSUNUZ?

Siz, ABD'de seçim yapıldığına mı inanıyorsunuz? Hâlâ mı? Eyvah! Hapı yuttunuz, desenize!

Oysa her şey, önceden bitiriliyor! Sonra da ekranlarda sunularak pişiriliyor! Ekranlarda 'bize' sunulan şey, bir izlence ve eğlence sadece! İki 'ürün'ün piyasaya sürülmesi: Eğlenceli bir ekran seçimi düellosu izlencesi!

ABD'de seçim filan yapılmıyor: İnsanlar, elbette ki, sandığa gidiyorlar, oylarını kullanıyorlar. Ama seçim yap/a/mıyorlar: Haftalardır, hatta aylardır, (seçimlere katılan yüzlerce aday arasından finans-kapital ve stratejik-kapital lobileri tarafından önceden seçilen ve ekranlara sürülen) iki 'maskeli balo' oyuncusu'ndan hangisini daha yakışıklı, daha şık, daha yılışık buluyorlarsa, onu işaret etmeleri isteniyor Amerikalılardan; onlar da aynen öyle yapıyorlar!

NEDİR Kİ 'ABD', AYARTICI BİR 'MASKE'NİN ÖTESİNDE!

Hani, Baudrillard, ABD için, 'genişletilmiş, devâsâ bir sinema perdesidir' demişti ya; işte öyle bir şey, ABD'de her şey: Gerçeği de, insanı da, hayatı da 'şeyleştiren' ayartıcı bir 'şey'!

ABD, Neil Postman'ın televizyon için yaptığı tanımın ta kendisi: 'Öldüren eğlence!': Gerçeği de, hayatı da, anlamı da içini boşaltarak tam bir eğlence nesnesine dönüştüren, acıtmadan öldüren ayartıcı bir 'ölüm makinesi'.

ABD seçimleri, sizin için sahnelenen bir maskeli balo oyunu gösterisi. Sizse, ekranlardan izlediğiniz eğlenceli maskeli balo gösterisinde sizce hangisi oyununu iyi oynamışsa oy'unuzu ona veren birer 'palyaço seyircisi'.

İşte böyle! ABD'de seçimler, demokrasinin nasıl karikatürize 'sanal bir oyun'a dönüştürüldüğünün iyi bir resmi: En iyi şovu kim yapıyorsa, o kazanıyor gösteriyi ve oyu/nu!

HOŞGELDİN DROMOKRASİ! GÜLE GÜLE DEMOKRASİ!

ABD'de demokrasi, sizlere ömür! ABD'de gördüğümüz şey, demokrasi yarışı değil, postmodern dromokrasi oyunu'dur: Hangi 'şovmen' sizi daha iyi ayartıyorsa, daha hızlı 'aldatıyorsa', daha iyi içi boş laflar ediyorsa, sizi güldürecek ve eğlendirecek kadar espri ('komedyenlik') yapabiliyorsa, siz, 'işte benim adamım bu! Ne güzel patlattı espriyi! Bayıldım doğrusu! Bravo! Oyum sana, Obama! Romney de kim? Ah, o suratsız adam! Üstelik de mormon; hormonlanmamış türünden!' diyorsunuz; sanal ekran'dan adam'ınızı dik/izleyerek seçiyorsunuz!

O yüzden, ABD'de seçimler, sadece ekranda yaşanan bir şov-terapi'dir. Şovu yapan, oyu/nu kapar!

Sözün özü, ABD'de gerçek ile görüntü yer değiştirmiştir: Görüntü, gerçeği yerinden ederek yere sermiştir!

HOLLYWOOD'U 'BİTİRİN' ABD 'BİTER'!

'ABD', gerçek değildir; gerçek bir illüzyondur! Gerçeği sanallaştırarak satan, 'büyü' üreten bir füzyon ('fabrikasyon')!

ABD'nin gücü, gerçeğe değil, illüzyonun gücü'ne dayanır: Hollywood denen sanal düş fabrikasını yok edin, ABD gücünü kaybeder. ABD'yi ABD yapan da, ABD'nin gücüne güç katan da, gücünü bu kadar güçlü bir şekilde zihnimize kazıyan da Hollywood'dur. Hollywood'un (müzik, film ve bilişim endüstrileri yoluyla) ürettiği hayalî ve ayartıcı 'ABD' imgesidir; ABD'nin kendisi değil.

Yeri geldi, yeniden söyleyeyim: Medyalar, zannedildiği gibi, iletişim araçları değil, gerçekte, sanal gerçekler üreterek gerçeği buharlaştıran, iletişimi öldüren güç ve egemenlik kurma 'silah'larıdır.

O yüzden, zihinlerimizin ve dünyamızın efendileri, ABD'nin nükleer silahları ve askerî teknolojileri değil, Hollywood'un hayalî olarak ürettiği ABD imgeleridir.

'BAŞEDİLEMEZ ABD' PUTUNU KIRABİLMEK İÇİN…

O yüzden, ABD diye bir yer 'yok'. Bizim ABD diye bildiğimiz yer, gerçeği değil, maske'si.

O yüzden, ABD'de maske ya da imaj, gerçeği her zaman gizler, yener, yerinden eder. ABD'nin gücü, gerçeğini maskeleyen, gerçekleri gizleyen imgesinin ayartıcı gücünde gizli.

Soru şu o hâlde: Siz, maskesini mi, maskesinin ayartıcı imgelerle gizlediği gerçeğini mi ABD zannediyorsunuz? Hangisi sizin ABD'niz?

ABD'nin gücünü kırabilmenin en etkili yolu, handiyse 'başedilemez bir put'a dönüştürülen ABD imgesini zihnimizden silebilmektir. Maskelerle gerçeğe dönüşen ABD imgesinin kodlarını deşifre edebilirseniz, ABD'nin -imgesi üzerinden ürettiği- gücünü de kırabilirsiniz.

İşte o zaman, ABD'nin işlediği cinayetlere insanlığın neden bu kadar sessiz kalabildiğinin sırrını da çözebilirsiniz.

YENİ ŞAFAK

YAZIYA YORUM KAT