1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. ABD, Kunduz'daki Hastane Katliamını Savaş Suçu Görmedi
ABD, Kunduz'daki Hastane Katliamını Savaş Suçu Görmedi

ABD, Kunduz'daki Hastane Katliamını Savaş Suçu Görmedi

ABD, Afganistan’da önceki yıl Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne ait hastanenin bombalandığı ve 42 kişinin hayatını kaybettiği saldırının savaş suçu sayılamayacağını söyledi.

29 Nisan 2016 Cuma 21:05A+A-

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, düzenlediği basın toplantısında, ABD ordusunun Kunduz kentinde Ekim 2015’te düzenlediği hava saldırısı sonucunda bir hastaneyi vurmasına ilişkin yaptıkları soruşturmanın sonuçlarını açıkladı.

Votel, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği saldırının “insan hatası”, “cihaz hataları” ve “ekip içerisinde hiç kimsenin saldırılan hedefin bir hastane olduğunu bilmediği” sonucuna karar verdiklerini söyledi ve bunun sonucunda ise “Bu savaş suçu değildir.” dedi.

Olaya karışan ABD askerlerine suç isnat edilmeyeceğini belirten Votel, hastanenin "vurulmayacak yerler" listesinde olduğunu fakat olaya karışan askerlerin bu listeye ulaşımı olmadığını söyledi.

Votel, “Yaptığımız araştırma sonucunda, saldırıya karışan askerlerin saldırılan yerin hastane olduğunu bilmediklerine karar verildi. Hedeflenen yer, isyancıların bulunduğu yaklaşık 400 metre uzaklıkla olan farklı bir yerdi.” iddiasında bulundu.

Yapılan açıklamada, Afganistan kara güçleri tarafından desteklenen ABD askerlerinin “yanlış bilgilendirildiği” sonucuna varıldığı belirtildi.

Öte yandan, ABD merkezli "İnsan Hakları İçin Doktorlar" adlı sivil toplum kuruluşu da ABD Savunma Bakanlığının konuya ilişkin soruşturma sonucu hakkında açıklama yaptı.

Kurumun başkanı Donna McKay, yayınladığı basın açıklamasında kararı doğru bulmadıklarını belirtti. McKay, "İyi niyet bazen yeterli değildir. Takip edilmesi gereken kurallar vardır ve bunun üzerine hiç kimse çıkamaz. Kunduz saldırısı hata olabilir, fakat bazı hatalar suç teşkil eder" ifadesini kullandı.

McKay, verilen kararın adil olduğunu düşünmediklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum