1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. ABD İran'la Pazarlığı Reddetti
ABD İran'la Pazarlığı Reddetti

ABD İran'la Pazarlığı Reddetti

İran IŞİD ile mücadelede ABD'ye işbirliği teklif etti, karşılığında yürüttüğü nükleer programda esneklik istedi. Washington teklifi reddetti.

23 Eylül 2014 Salı 00:41A+A-

Reuters’e konuşan bir İranlı yetkili, Tahran'ın ABD’nin IŞİD’e karşı kurduğu koalisyona destek olmaya hazır olduğunu, karşılığında ise ABD ve batı ülkelerinden nükleer programı konusunda esneklik talep ettiğini söyledi.

ABD’nin yanıtı Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest’in açıklamasıyla geldi. Earnest, dünya güçlerinin İran’ın nükleer programından vazgeçmesini istemesinin, IŞİD’e karşı kurulan koalisyonla ‘kesinlikle alakası olmadığını’ söyledi.

Earnest, “ABD IŞİD’e karşı mücadeleyi güvenliğe almak için İran ile nükleer programı konusunda pazarlık yapmayacak”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD tehdidinin bertaraf edilmesi için İran’a da görev düştüğünü söylemişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki Irak oturumunda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, şimdiye kadar 50 civarında ülkenin Irak Şam İslam Devleti IŞİD'e karşı koalisyona destek verdiğini açıkladı. IŞİD tehlikesinin sadece askeri müdahalelerle yok edilemeyeceğini belirten Kerry “Birçok çizgide kapsamlı ve yakın bir işbirliği gerekiyor. İran da dahil hemen hemen tüm dünya ülkelerine görev düşüyor” diye konuşmuştu.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum