1. YAZARLAR

  2. Satığ Nureddin

  3. ABD İran'ı silahla değil, muhalefetle vurma peşinde
Satığ Nureddin

Satığ Nureddin

Yazarın Tüm Yazıları >

ABD İran'ı silahla değil, muhalefetle vurma peşinde

18 Şubat 2010 Perşembe 00:20A+A-

İran'a yeni yaptırım için bastıran ABD, rejimi zora sokarak muhalefete kan vermek istiyor. Zira ABD saldırı yoluyla rejim değişikliğini tercih etmiyor

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones’un pazar akşamı Fox haber kanalına yaptığı açıklamalar, Washington’ın BM Güvenlik Konseyi’nden çıkarılması için dünyayı seferber etmeye çalıştığı yeni yaptırımlarla İran rejimini değiştirmek istediğinin ilk açık işareti-ydi. Jones, İran’daki petrol sektörünün, Devrim Muhafızları’nın ve siyasi lider-lerin yanı sıra siyasi, askeri ve ekonomi yönetimini üstlenen kurumlara ve nük-leer programına yoğunlaşması beklenen yaptırımların, zorlu iç şartlarla mücadele eden rejimin tamamen değişmesine yol açabileceğini belirtti. Washington dışarı-dan baskı yaparak bu zorlukları derin- leştirmek ve rejimi askeri operasyona başvurmadan devirmek istiyor.
Fakat ABD’nin bu planı Jones’un veya İran’a yönelik kampanyayı yürüten diğer Batılı yetkililerin itiraf etmediği gerçek bir çıkmazla karşılaşıyor. Bu çıkmaz şöyle: Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın haziranda yeniden seçilmesinin ardından sesi duyulan reformcu hareket, hiçbir zaman rejimi değiştirmeyi hedefleyen dış baskıların uzantısı olmadı. Batı’da hiç kimse rejim değişikliğinin sadece Devrim Muhafızları’yla sınırlı olacağını ve İran halkının geniş kesimlerinin çıkarlarına dokunmayacağını iddia edemez.
Önemli bir ayrıntı daha var. Haziranda dünyayı şaşırtan ve deneyimi zirve yapan reformcu hareket, aradan geçen yedi ayda bölündü ve teslim oldu. Zira muhalefet, kendilerini bastırmaya hazır olduğunu gösteren rejimle uzlaşıya meyledenlerle, rejimi devirmeye yönelik köklü formüller, planlar ve söylemleri devreye sokmaya çalışanlar arasında dağıldı. 11 Şubat’taki İslam devrimi kutlamalarında meydanların muhafazakârlara kalması reformcuların korkusunun kanıtıydı.
Bugünlerde iç tartışmalar yaşayan muhalefet, ev hapsindeki Mir Hüseyin Musavi, Mehdi Kerrubi ve Muhammed Hatemi’den başka liderler bulacak veya ciddi bir çalışma programı belirleyecek
gibi durmuyor. İran siyasetindeki bu dönüşümü idrak eden Washington, yeni yaptırımlarla reformcu hareketin iktidara boyun eğmesini engellemeyi ve gösterilerin yeniden başlamasını istiyor. (Lübnan gazetesi Sefir, 17 Şubat 2010)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT