1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD Hükümeti Kapandı
ABD Hükümeti Kapandı

ABD Hükümeti Kapandı

Senato’da geçici bütçe tasarısının onaylanmaması sonrası, ABD hükümeti gece yarısı itibariyle kapandı. Federal hükümetin faaliyetleri kısmen durduruldu, acil olmayan personel zorunlu ücretsiz izne gönderiliyor.

20 Ocak 2018 Cumartesi 19:26A+A-

Senatörler, geçici bütçe görüşmelerine Cumartesi öğleden sonra da devam edecek. Eğer bu geçici bütçe geçerse, 8 Şubat’a kadar geçerli kaynak sağlanmış olacak. Demokrat Senatör Tammy Baldwin, hükümetin faaliyetlerine geçici bütçelerle kaynak sağlanmasına karşı olduğunu belirtti.

Senato’daki Cuma günkü geçici bütçe oylamasında, Demokrat Partililer’in yanısıra bir kaç Cumhuriyetçi Partili Senatör de hayır oyu kullandı. Cumhuriyetçiler 51’e 50 üye üstünlüğüyle Senato’da çoğunluktalar ancak bütçenin geçmesi için bu sayı yeterli değil. 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde geçici bütçenin onaylanması için basit çoğunluk gerekirken, 100 üyeli Senato’da en az 60 senatörün bütçeyi onaylaması gerekiyor.

Geçici bütçe tasarısının reddinin hemen sonrasında Beyaz Saray’dan bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, Demokrat senatörlerin ‘bütçeyi engelleyen beceriksizler’ olduğu belirtildi ve Demokrat Part Senato grup lideri Chuck Schumer suçlandı. Açıklamada, Demokrat senatörlerin yasal olmayan göçmenleri, kanunlara uyan Amerikalı vatandaşlardan üstün tuttuğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, ‘Demokratlar ordumuz ve acil durum personelimize maaş vermeye başlamamızı sağladıkları zaman, göçmenlik reformu için müzakereleri yeniden başlatırız’ ifadeleri yer aldı.

Başkan Trump, Cumartesi sabahı paylaştığı Twitter mesajında şunları söyledi: ‘Demokratlar, yasal olmayan göçmenler hakkında, büyük ordumuz ve güvenli olmayan güney sınırımızdan daha fazla endişeli. Kolayca bir anlaşma yapabilirlerdi ama hükümeti kapatma oyununu tercih ettiler.’

Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi liderleri de Beyaz Saray açıklamasına yakın açıklamalarda bulundu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Demokraylar’ın siyasi tabanlarını memnun etmek için her şeyi yapabileceklerini, hatta hükümeti bile kapatabileceklerini’ söyledi. Ryan, hükümetin kapanmasını oldukça tehlikeli bir taktik olarak tanımladı ve pervasız bir adım olduğu yorumu yaptı.

Temsilciler Meclisi Demokrat Parti liderlerin Steny Hoyer ise, ‘Yasalar konusunda bizim yardımımıza ihtiyaçları olduğunu bile bile, partizan bir süreç izlemek istediler. Şimdi de, yönetimin başındaki parti olarak en önemli sorumluluklarını yerine getiremezken, bizi yine bir başka kısa dönem bütçe onayı için yaptıkları şantajı reddetmekle suçluyorlar’ diyerek Cumhuriyetçi Partililer’e cevap verdi.

Demokrat Parti liderlerinden Nancy Pelosi de Başkan Trump’ın liderlik konusunda sınıfta kaldığını belirtti. Pelosi, ‘Temsilciler Meclisi, Senato ve Beyaz Saray’ı yönetiyor olmalarına rağmen, Cumhuriyetçiler o kadar kabiliyetsiz, o kadar vurdumduymaz ki, hükümeti bile açık tutamadılar’ dedi.

Her iki taraf birbirini suçlarken, Başkan Donald Trump da, federal hükümetin kapanmasının kötü sonuçları olabileceği konusunda uyarmış, Demokratlar’ın bütçe tasarılarını reddetmelerinin, Trump’ın ekonomik başarılarını gölgelemek için oynanan siyasi bir oyun olduğunu öne sürmüştü.

Demokrat Partili Senatör Tim Kaine, etrafındaki kimsenin hükümetin kapanmasını istemediğini belirtmiş, ve Trump’ın geçen sene paylaştığı ‘hükümet güzel bir kapanma olayı yaşamak istiyor’ mesajına atıfta bulunmuştu.

Bütçeyle ilgili tartışmalar Cumartesi günü devam edecek.

Demokrat Partililer, göçmenlik ve harca öncelikleri konusunda iki parti arasında geçen müzakereler devam ederken geçtiğimiz yıl üç kısa dönem bütçe uzatma tasarısını desteklemişti.Ancak geçen hafta Başkan Trump, Senato’nun sunduğu iki partinin ortak bir karara vardığı göçmenlik tasarısını reddetmişti.

Demokratlar, çocuk yaşta Amerika’ya gelmiş yasal olmayan gençlere oturma ve çalışma izni sağlayan DACA programının devamı sağlayacak bir yasanın onaylanmasını istiyor. Trump’ın Kongre’ye bu konuda adım atmaları için verdiği süre Mart’ta bitiyor. Cumhuriyetçiler, bu gençlerin Mart sonrası sınırdışı edilmeyeceklerini söylese de, Demokratlar bu konuda hemen bir çözüm bulunulmasından yana.

ABD hükümeti, 2013 yılında da, sağlık sigortası tartışmaları yüzünden 16 gün kapalı kalmıştı, yüz binlerce devlet çalışanı zorunlu ücretsiz izne çıkarılmıştı.

Hükümet kapandığında, hangi birimlerin işlevlerine devam ettiği ve hangi birimlerin faaliyetlerini durdurduğu değişiyor ancak kapanma durumunda genellikle araştırma projeleri duruyor, ulusal parklar kapanıyor, vergi iadeleri daha sonraya erteleniyor, federal gıda programları askıya alınıyor. Tüm bu durumlar, 2013’teki kapanmada yaşanmıştı.

 

HABERE YORUM KAT