1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ABD Çok ‘Mübarek’!
ABD Çok ‘Mübarek’!

ABD Çok ‘Mübarek’!

Afganistan ve Irak’ı bu ülkeleri diktatörlüklerden kurtararak demokrasi getirme vaadiyle işgal eden ABD, Ortadoğu’da kendisiyle işbirliği yapan diğer diktatörlüklere ise adeta kucak açıyor.

28 Kasım 2010 Pazar 00:37A+A-

ABD'nin siyasi ve ekonomik destek verdiği Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, bugün yapılacak olan parlamento seçimleri öncesinde ülkenin en büyük demokratik muhalefetini oluşturan Müslüman Kardeşler'e yönelik baskısını artırdı. Ülkenin bir çok yerinde seçimlere bağımsız olarak giren Müslüman Kardeşler üyesi adayların seçim kampanyası polis tarafından basılırken, bir çok adayın adaylığı ise iptal edildi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER BAĞIMSIZ

2005 seçimlerinde parti olarak seçimlere girilmesine izin verilmeyen Müslüman Kardeşler, bağımsız adaylarla seçime girmelerine rağmen yüzde 20 oy almıştı. Bugün yapılacak 40 milyon seçmenin oy kullanması beklenen seçimleri devletin tüm imkanlarını elinde bulunduran Mübarek'in partisi Ulusal Demokratik Parti'nin kazanması beklenirken, seçimlerin adil bir şekilde gerçekleştirileceğine dair şüpheler de artıyor. Gelecek yıl yapılması beklenen devlet başkanlığı seçimleri öncesi büyük önem arzeden seçimlerde 508 sandalye için oy kullanılacak. 10 sandalye ise Mübarek'in atamalarıyla doldurulacak.

YÜZLERCE ADAY TUTUKLANDI

5 bine yakın seçim merkezinde oy kullanma işleminin gerçekleştirileceği seçimlerde 132'si kadın 5 bin 720 aday yarışıyor. Mübarek'in baskısına rağmen güçlü bir seçim kampanyası yürüten ve halen Meclis'te 88 üyesi bulunan Müslüman Kardeşler'in yüzlerce üyesi ve milletvekili adayı tutuklanırken,

Müslüman Kardeşler'in güçlü olduğu yerlerdeki adayların adaylıkları ise iptal edildi. Her yıl Amerika'nın 1,3 milyar dolar yardımda bulunduğu Mısır'da Hüsnü Mübarek'ten sonra ülkeyi kimin yöneteceği ise merak konusu. ABD'nin desteklediği ve 30 yıla yakın bir süredir Mısır'ı yöneten Hüsnü Mübarek'in sağlık sorunları yüzünden görevi oğlu Cemal Mübarek'e devretmesi en büyük ihtimal olarak konuşulurken, Mübarek'in yanı sıra Mısır İstihbarat Bakanı ve Hüsnü Mübarek'in sağ kolu olarak bilinen Ömer Süleyman'ın da başkanlık için ismi geçiyor. El Fetih-HAMAS çatışması sırasında El Fetih'e silah desteği sağladığı söylenen Süleyman, İsrailli yetkililerle de sık sık görüşüyor.

ABD, MÜBAREK'İ DESTEKLİYOR

Mübarek otoritesinin baskısı altında geçmesi beklenen seçimler aynı zamanda Ortadoğu'ya demokrasi getirme vaadinde bulunan ABD için de bir test niteliğinde. Kendisine yakın diktatörlükleri desteklediği için eleştirilen ABD, Mübarek'i Müslüman Kardeşler'e karşı bir emniyet sübabı olarak görüyor. ABD'nin, kendisine karşı olan Müslüman Kardeşler'in başa gelmesindense, Mübarek'in diktatörlüğünü tercih ettiği belirtiliyor. ABD yönetimi, Mübarek'i aynı zamanda İsrail'in varlığı için önemli bir figür olarak görüyor.

Mehmet Nedim Aslan / YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT