1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. ABD Askerlerinin Sopa Korkusu (Video)
ABD Askerlerinin Sopa Korkusu (Video)

ABD Askerlerinin Sopa Korkusu (Video)

Afganistan'dan gelen görüntüler durumun ABD ordusu için oldukça sıkıntılı olduğunu gösteriyor. Taliban ise bazen sopalarla bazen de ele geçirdiği ganimetlerle savaşa devam ediyor.

16 Ekim 2012 Salı 23:53A+A-

Afganistan'dan gelen görüntüler durumun ABD ordusu için oldukça sıkıntılı olduğunu gösteriyor. Taliban ise bazen sopalarla bazen de ele geçirdiği ganimetlerle savaşa devam ediyor. El Kaide ve Taliban savaşçılarının bir grup askeri pusuya düşürdüğü görüntüler basına yansıdı.

Görüntülerde yıkık bir evde bekleyen El Kaide ve Taliban savaşçıları kendilerine yaklaşmakta olan askerleri bekliyor. Bu sırada bir Taliban savaşçısı eline kalın bir sopa alıyor ve öndeki savaşçı silahla arkadaki de sopa ile saldırıya geçiyor. Saldırıda hedefteki askerleri korkutmak için bağıran Taliban savaşçısının taktiği başarılı oluyor ve oldukça korkan askerler elimine ediliyor.

Küresel Cihad yanlıları tarafından yayınlanan görüntülerde helikopterlerin de destek verdiği yoğun çatışmalar gözleniyor. Çatışmalar sonrası savaşçıların ABD askerlerinin kullandığı kıyafet ve gözlükler de dahil bir çok askeri malzeme ele geçirdikleri görülüyor.

Savaşın doğası

Taliban ve El Kaide savaşçılarının ABD askerlerine sopa ile saldırması modern orduların çıkmazlarından birini daha gösteriyor. Teknoloji ve askeri ekipman ne kadar gelişirse gelişsin savaş insanlarla yapılıyor ve askerlerin cesareti savaşların gidişatında belirleyiciliğini koruyor. Sadece Irak savaşında RAND raporlarına göre 320 bin ABD askerinin psikolojik travma yaşadığı 310 bininin ise kalıcı psikolojik sorunlar yaşadığı biliniyor.

ABD Irak ve Afganistan'da toplam 2 milyon askeri dönüşümlü olarak görevlendirmiştir.[46] RAND tarafından hazırlanan rapora göre toplam 300 bin ABD askeri savaş sonrası travma yaşamaktadır.[47] Ayrıca yine RAND verilerine göre 390 bin ABD askeri bu iki savaşta travmatik beyin rahatsızlığı yaşamaktadır.[48] ABD Gaziler Kurumu'nun istatistiklerine göre Irak savaşından dönen askerlerin %40'ında travmatik rahatsızlık bulunmaktadır.[49]

Irak savaşı ABD'nin en uzun savaşıdır. 1. ve 2. Dünya Savaşları ve ABD iç savaşından daha uzun sürmüştür. 7 Mart itibariyle savaşta 60 bin ABD askeri yaralanmıştır. ABD'nin askeri kayıplarını gizlediği göz önüne alındığında bu rakamın çok daha fazla olduğu görülür.[50]

Sadece 2005 yılında ABD ordusunda 6200 kişi intihara teşebbüs etmiştir. Savaşın başından bu yana her gün 18 ABD askeri intihara teşebbüs etmektedir.[51]

Her gün 18 ABD askerinin intihara teşebbüs ettiğini ispatlayan CBS News tarafından ele geçirilen 2 resmi belge aşağıdadır. Belgelerde sağlık ekiplerinin her ay 1000 intihar teşebbüsünü ortaya çıkarıp engellediği yazıyor.

http://www.cbsnews.com/htdocs/pdf/VA_email_121507.pdf

http://www.cbsnews.com/htdocs/pdf/VA_email_021308.pdf?tag=contentMain;contentBody

Taliban ve El Kaide'nin düşük imkanlara rağmen 44 ülkeye karşı yürüttükleri direnişin aradan geçen on yılın sonunda daha da arttığı ABD'li generaller ve NATO yetkilileri tarafından itiraf ediliyor.

Press Medya

HABERE YORUM KAT

7 Yorum