1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD, UNESCO’ya Yardımlarını Kesiyor!
ABD, UNESCO’ya Yardımlarını Kesiyor!

ABD, UNESCO’ya Yardımlarını Kesiyor!

Washington Filistin'in üyeliğinin kabulünden dolayı UNESCO yardımlarını kesiyor.

01 Kasım 2011 Salı 02:11A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı, kasımda UNESCO'ya yapılacak 60 milyon dolarlık yardımın yapılmayacağını açıkladı.

UNESCO, 1989 yılından bu yana gözlemci statüsünde bulunan Filistin'in tam üyelik başvurusunu kabul etti.

Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'in lobi faaliyetleri başarısız kaldı.

Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Kuruluşu UNESCO'nun Fransa'nın başkenti Paris'teki merkezinde yapılan kritik oylamada, üye ülkelerin 3'te 2'sinin desteğini alan Filistin, örgütün 194'ncü üyesi oldu.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Çarşamba gününden bu yana Filistin'in üyeliğe kabul edilmesi konusunda Avrupa'da çok sayıda üst düzey temsilciyle ikili görüşmelerde bulundu.

TRTHaber'de yayınlanan Dünya Turu programında Burcu Duru Altınyeleklioğlu'nun sorularını cevaplayan İhsanoğlu, Filistin'in başarısının kimseyi hedeflemediğini kaydetti.

SES: "Evet diyenler Hayır diyenlere karşı değil, Evet diyenler Filistinliler'in haklarının tanınması için evet demişlerdir. Bizim hedefimiz teşkilat olarak Filistin'in İsrail ile beraber bütün dünya camiasının mümtaz bir üyesi olarak huzur içerisinde kendi topraklarında BM kararlarına, İslam İşbirliği Teşkilatı kararlarına uygun bir şekilde yaşamasını sağlamaktır"

Filistin'in UNESCO üyeliğine kabulü, örgüt yetkililerinde endişeye neden oldu.

Zira, Amerika Birleşik Devletleri, anayasası gereği Filistin'in üyeliği nedeniyle örgüte yaptığı maddi desteği kestiğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin sağladığı kaynak, örgüt bütçesinin yüzde 22'sine tekabül eden 80 milyon dolara tutarında.

Amerikan Dışişleri, Kasım ayında yapılması gereken 60 milyon dolarlık UNESCO yardımının yapılmayacağını duyurdu.

İsrail ise, Filistin'in UNESCO üyeliğine kabulünün, yeniden başlaması öngörülen Ortadoğu barış görüşmelerine zarar vereceğini öne sürdü. (TRT) 

HABERE YORUM KAT