1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD, İranlı Profesör Suikastını Kınadı
ABD, İranlı Profesör Suikastını Kınadı

ABD, İranlı Profesör Suikastını Kınadı

İran'ın "İsrail öldürdü" dediği nükleer bilimcinin ölümüyle ilgili ABD'den ilginç bir hamle... Bilim adamının öldürülmesi kınandı.

12 Ocak 2012 Perşembe 12:28A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, İranlı bilim adamı Ahmedi Ruşan'ın bombalı saldırıda öldürülmesini kınadı. Nuland, İran'ın, Ruşan'ın öldürülmesinden ABD ve İsrail'i sorumlu tutmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, masum insanlara yönelik her türlü saldırıyı kınadıklarını belirtirken suçlamaları cevaplamadı.

Beyaz Saray Sözcüsü Tommy Vietor ise Tahran yönetiminin Ruşan’ın öldürülmesinden Amerikalı ve İsrailli ajanları suçlamasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ABD’nin kesinlikle böyle bir şey yapmadığını söyledi.

Vietor, Ruşan’ın öldürülmesi dahil, bütün şiddet eylemlerini şiddetle kınadıklarını da kaydetti.

Guardian: Savaş Riski

Guardian gazetesine göre "son cinayetten İsrail istihbarat ajansı Mossad'ı suçlayan İran'ın Amerika ve İsrail'le arası açılıyor."

Guardian'ın diplomasi muhabiri Julian Borger, "üstü kapalı savaş ciddi riskler taşıyor" başlığını kullandığı makalesinde İran'daki suikastın yönteminin tanıdık olduğunu, ancak asıl önemli olanın bu cinayetin yarattığı gerginliğin düzeyi olduğunu vurguluyor.

Yazara göre "oluşan gerginliğin seviyesi, Avrupa Birliği'nin altı ay içinde yeni bir petrol ambargosunu devreye sokmasıyla daha da artabilir. Avrupa ambargosu Haziran ayında yürürlüğe girecek Amerikan önlemleriyle aynı zamana rastlayacak. Amerika, İran ekonomisinin gelişimini engelleme çabaları kapsamında petrol ticaretinin finansmanını hedefliyor."

Julian Borger, "kimi Amerikalı yorumcular dahi bunun savaş ilanıyla eşdeğer olabileceğini düşünüyor" derken Obama'nın İran siyaseti üzerine kitap yazan Trita Parsi'nin görüşlerine yer veriyor. Parsi'ye göre Obama yönetimi İran'la savaşa girmeye niyetli değil. Ama İran'ın ancak ciddi bir tehdide karşılık verdiği düşünen yönetim, inandırıcı bir savaş tehdidi yaratmak istiyor."

HABERE YORUM KAT