1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Abbas, Hamas Uzlaşısı İçin Türkiye'de
Abbas, Hamas Uzlaşısı İçin Türkiye'de

Abbas, Hamas Uzlaşısı İçin Türkiye'de

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas Türkiye ve Katar ziyaretlerine başladı. Filistinli kaynaklara göre, bu ziyaretlerin ana hedefi Hamas ile Fetih'i yakınlaştırmak.

24 Ekim 2016 Pazartesi 18:31A+A-

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye’yi ziyaret ediyor. Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman’la görüşecek. Ardından Çarşamba günü Katar’a gidecek.

Ankara’daki Filistin Büyükelçisi Faid Mustafa’ya göre ziyaret, Filistin’in geçtiği konjonktür bağlamında büyük bir önem taşıyor. Abbas’ın Türkiye’den sonra Katar’a gideceğini duyuran Büyükelçi, orada Emir Temim Bin Hamad Al Tani ile görüşeceğini ifade etti.

Al Jazeera'ye bilgi veren Filistinli kaynaklar, Abbas'ın Ankara'da yapacağı görüşmelerin en önemli gündeminin, Hamas ile varılmaya çalışılan uzlaşma olduğunu söyledi.

Hamas ile Fetih'in yeniden masaya oturması konusunda olumlu gelişmeler olabileceğini belirten kaynaklar, öncesinde Abbas'ın konuyla ilgili Erdoğan'la fikir alışverişinde bulunacağı bilgisini verdi.

Filistinli kaynaklar, Abbas’ın Katar’da Hamaslı yetkililerle de bir araya gelebileceğini de ifade ediyor.

Katar’ın başkenti Doha, Mart ve Haziran aylarında Fetih ile Hamas yetkililerinin arasında bir dizi görüşmelere ev sahipliği yapmıştı. İki tarafın arasında anlaşmazlıkların giderilmesine yönelik görüşmeler Katarlı yetkililerin arabuluculuğunda gerçekleştirilmişti.

İhtilaflı taraflar, uzlaşmak için bir 'yol haritası' üzerinde anlaştıklarını söylemişlerdi.

Filistin'de yerel seçimler krizi

Filistin’deki yerel seçim hazırlıkları, iki tarafın arasını daha da açmıştı.

Fetih Hareketi, Hamas tarafından yönetilen Gazze’deki seçim listeleriyle ilgili itirazlarını mahkemeye taşıdı. Yüksek Mahkeme Gazze’deki mahkemelerin meşru olmadığı gerekçesiyle yerel seçimlerin sadece Batı Şeria’da yapılmasına karar vermişti.

Gazze’nin yerel seçimlerden hariç tutulması üzerine Hamas, bu kararın siyasi olduğunu ve bunun üzerinde Fetih hareketini suçlamıştı.

Rami Hamdallah başkanlığındaki Bakanlar Kurulu, Batı Şeria ile Gazze arasındaki sorunların çözülmesine olanak sağlamak için seçimleri 4 ay ertelemişti.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum