1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. AB ve Japonya Arasındaki Ticari Sınırlar Kalktı
AB ve Japonya Arasındaki Ticari Sınırlar Kalktı

AB ve Japonya Arasındaki Ticari Sınırlar Kalktı

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe tarafından Tokyo’da dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasına imza atıldığı bildirildi.

17 Temmuz 2018 Salı 13:15A+A-

Avrupa Birliği (AB) ve Japonya, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasını bugün imzaladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre imzalar, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe tarafından Tokyo’da atıldı.

Anlaşma, dünya ticaretinin üçte birini oluşturan 650 milyon kişi için serbest ticaret alanı yaratacak.

Japonya-AB Ekonomik İşbirliği Anlaşması, pek çok üründe gümrük vergilerinin tamamen kaldırılmasını ve ticareti kolaylaştıracak bir tüzüğün yürürlüğe girmesini içeriyor.

Anlaşma çerçevesinde, Japonya’nın otomotiv endüstrisi AB pazarına girecek, karşılığında Japonya AB tarım ürünleri üzerindeki vergileri kaldıracak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Önce Amerika” politikasını yürüttüğü bir dönemde ortaya çıkan AB-Japonya anlaşması zamanlaması açısından da önem taşıyor.

Trump’a ve Dünyaya Mesaj

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, salı günü Japonya’ya varmadan hemen önce Çin’in başkenti Pekin’de yürüttükleri görüşmelerin ardından, ticaret savaşlarından kaçınılması uyarısı yaptılar.

Tusk, “Küresel ticaret düzenini yıkmak yerine geliştirmek, tarihimizde sıcak savaşlara dönüşebilen ticaret savaşları başlatmamak Avrupa ve Çin’in olduğu kadar ABD ve Rusya’nın da ortak görevi.” dedi.

AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas ise geçen yıl aralık ayında üzerinde uzlaşmaya varılan anlaşma hakkında, “AB’nin yaptığı en büyük anlaşma.” ifadelerini kullandı.

28 ülkesi ve 500 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük ortak pazarı olan AB, Trump’ın korumacı yönetimi karşısında yeni işbirlikleri geliştirmeye çalışıyor.

AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmstrom, AB-Japonya anlaşmasının, ABD’nin korumacılığı karşısında “dünyaya güçlü bir mesaj gönderdiğini” söyledi.

Japonya Ekonomi Bakanı Toşimitsu Motegi, salı günü, “Korumacı önlemlerin küresel çapta hız kazandığı bir dönemde, Japonya-AB anlaşması serbest ticareti desteklemek için sarsılmaz siyasi isteğimizi dünyaya bir kez daha gösterecek.” dedi.

Trump, pazar günü Rusya ve Çin ile birlikte AB’yi de ticari anlamda ABD’nin düşmanları arasında saydı ve AB hakkında bir kez daha “Ticari açıdan bizden faydalanıyorlar.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT