1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. AB Konseyi Başkanı Tusk’tan İngiltere’ye “Açık Kapı” Mesajı
AB Konseyi Başkanı Tusk’tan İngiltere’ye “Açık Kapı” Mesajı

AB Konseyi Başkanı Tusk’tan İngiltere’ye “Açık Kapı” Mesajı

AB Konseyi Başkanı Tusk, AB ülkelerinin İngiltere’ye karşı sempatisinin devam ettiğini kaydederek Brexit kararından vazgeçilmesi durumunda bu ülkeye kapılarının açık olduğunu söyledi.

16 Ocak 2018 Salı 14:40A+A-

Strazburg’da devam eden Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda, geçen ay düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nin sonuçları ve İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılması (Brexit) ile ilgili gelişmelerin ele alındığı oturum düzenlendi.

Genel Kurul’a bilgi veren AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Birleşik Krallık hükümeti ayrılma yönündeki tutumunu devam ettirirse Brexit, gelecek yıl mart ayında, tüm olumsuz sonuçlarıyla bir gerçeklik hâline gelecek.” ifadelerini kullanarak bunun engellenmesinin yolunun ise İngiltere halkının referandumda verdiği kararda değişikliğe gitmesi olduğunu belirtti.

AA’da yer alan habere göre, İngiltere’nin Brexit müzakerecisi David Davis’in “Bir demokrasi eğer verdiği kararı değiştiremiyorsa demokrasi olmaktan çıkmıştır.” sözlerini hatırlatan Tusk’un, “Avrupa kıtasında kalbimiz sizlere daima açık.” demesi, son günlerde ülkede ikinci bir referandumun düzenlenmesiyle ilgili tartışmaları akla getirdi.

AB ve İngiltere, Brexit müzakerelerinde birinci aşamayı oluşturan vatandaşlık hakları, İrlanda ve mali anlaşma konularına ilişkin temel hususlarda anlaşma sağladı. Müzakerelerin ikinci aşamasında AB ve İngiltere’nin gelecekte ticaret, güvenlik, terörle mücadele, çevre, eğitim, araştırma ve ikili ilişkileri şekillendirecek konulara ilişkin uzlaşması gerekiyor.

Brexit sonrası ilişkileri belirleyecek ikinci aşama için müzakereler, bu ay başlayacak. Ancak ticari ilişkilere dair müzakerelerin mart ayından önce başlaması beklenmiyor. Müzakerelerin amacı, Brexit sonrası yaklaşık 2 yıl sürecek geçiş döneminin şartları üzerinde anlaşma sağlamak olacak.

HABERE YORUM KAT