1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. “90 Şiirinin Önemli Temsilcileri ve Kitapları”
“90 Şiirinin Önemli Temsilcileri ve Kitapları”

“90 Şiirinin Önemli Temsilcileri ve Kitapları”

Şair Ali Emre Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde “90 Şiirinin Önemli Temsilcileri ve Kitapları”nı Anlattı.

10 Şubat 2016 Çarşamba 00:09A+A-

Ali Emre, Zeytinburnu Kültür-Sanat Merkezi’nde “Şiirimizde 90’lar” genel başlığı altındaki seminerlerinin beşincisini gerçekleştirdi. 8 Şubat 2016 Pazartesi akşamı gerçekleşen program, “90 Şiirinin Önemli Temsilcileri ve Kitapları” başlığını taşıyordu.

Seminere 90 şiirinin bazı temel özelliklerini hatırlatarak başlayan Ali Emre, bu dönem şiirinin farklı şair profillerine de sahne olduğunu söyledi. 90’larda biraz da ilginç bir “ben” duygusu ve algısıyla, herkesin kendi yeteneğinin, birikiminin, gücünün peşinden gittiğini dile getiren Emre; “Bu, ortam korkusunun aşılmasında ve güç merkezlerinin sarsılmasında etkili ve yararlı oldu. Yavaş yavaş bir paradigma değişimi yaşanmaya başladı. Şiirin hem aktörleri, hem okuyucuları hem de içeriği, sözlüğü ve şahıslar kadrosu değişme emareleri gösterdi,” tespitini yaptı.

90’lardan itibaren “şiir kontrolden çıktı”, “şiirin manipülasyonu zorlaştı” gibi sözlerin daha sık duyulduğunu söyleyen Ali Emre; “Çünkü halkın kontrolü de bu yıllarda zorlaştı. Kökleşmiş odaklar, cepheler, kabuller sarsılmaya başladı,” dedi. Emre’nin sözlerine şu tespitlerle devam etti:

“80’ler şiirinde soğuk bir olgunluk, kırılganlık, estetizme fazla koşullanmış bir eda vardı; 90’lar şiiri ise biraz daha canlıydı fakat dağınıktı. Yine de hem dikkate değer kişisel çabalar hem de bir söylem geliştiren, bir sistem getirmeye çalışan şairler, öbekler vardı. Şiir, etkili ve süreğen bir ‘bayrak yarışı’ içinde olamadı elbette. Herkes yarışı kendince yeniden başlattı, bu yüzden bayrak ileriye çok fazla götürülemedi. Bunun sonucu olarak 2000’lerde, dergilerde toplanma ve küçük öbekler oluşturma zorunluluğu doğdu. Doku ve kan uyuşmazlığına, mizaç çatışmalarına, yanlış yol ve yoldaş seçimlerine rağmen parça doğrular, parça güzellikler, kanona, statükoya teslim olmayan isimler çıkardı, 90’lar şiiri.”

Ali Emre, genel tespitlerin ardından görseller eşliğinde 90’lı yıllar şiirinde öne çıkan şairler ve kitaplar üzerinde durdu. Bu şairler ve kitaplar hakkında özet bilgiler verdi, önemli noktaların altını çizdi. Az sayıda şair ve kitapla yetinmek zorunda kaldığını belirten Emre; başka birinin başka isimler ve kitaplar üzerinde durmasının da mümkün olduğunu belirtti.

Ali Emre’nin, kitaplarıyla birlikte sözünü ettiği şairler arasında “Ali K. Metin, Yücel Kayıran, Süleyman Çobanoğlu, Ömer Erdem, Cevdet Karal, Metin Kaygalak, İbrahim Tenekeci, Ali Ayçil, Hüseyin Akın, Ahmethan Yılmaz, Selim Temo, Mehmet Can Doğan, Celal Fedai, Hüseyin Akın, Hakan Arslanbenzer, Ahmet Murat, Hakan Şarkdemir, Murat Güzel, Baki Ayhan T., Mustafa Muharrem, Şeref Bilsel, Suavi Kemal Yazgıç, Osman Özbahçe, Bülent Ata, Mehmet Aycı, Bünyamin K.” gibi isimler vardı.

Bu seminerde kadın şairlere yer vermediğini, 90’larda yazmaya başlayan kadın şairlerle ilgili daha sonra ayrı bir program yapmak istediğini belirten Ali Emre; bir sonraki seminerin konu başlığının da “90’lı Yıllar Şiirine Eleştirel Bir Bakış” olacağını söyledi. Program soru-cevap faslıyla sona erdi.

Şair Ali Emre’nin bir sonraki semineri Mart ayında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT