1. HABERLER

  2. HABER

  3. TEKNOLOJİ

  4. 5G'nin Yol Haritası Belli Oldu
5G'nin Yol Haritası Belli Oldu

5G'nin Yol Haritası Belli Oldu

Resmi Gazete'de yayımlanan 2017 yılı programında 5G teknolojisine de yer verildi.

01 Kasım 2016 Salı 15:25A+A-

Yayımlanan programda, 2017 yılı içinde diğer ülkelerin 5G alanındaki Ar-Ge çalışmalarının takip edileceği ve patent çalışmalarının arttırılması için gerekli desteğin verileceği belirtiliyor.

2017 yılı programı Resmi Gazete'de yayımlandı. 5G teknolojisi de 2017 yılı programına girdi. 5G mobil haberleşme hizmetleri alanında uluslararası platformlara katılım, Ar-Ge çalışmaları, patent geliştirilmesi ve standartların belirlenmesi süreçlerine destek sağlanacak.

5G teknolojileri konusunda yol haritası belirlenecek. AB, ABD ve Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere Ar-Ge çalışmaları yakından izlenecek. 5G alanında yerli patent çalışmalarının artırılması için gerekli destekler verilecek.

5G çalışmaları dünya genelinde 2017'de başlayacak. 2017 Nisan ayında 5G'nin standartları belirlenecek, sonrasında altyapı üreticileri bu standartlara uygun ilk prototipleri geliştirecek. Daha sonrasında Türkiye'den Turkcell'in yer aldığı bir ekip ilk saha testlerini gerçekleştirecek. Bu testler 2017 ortasından 2018 sonuna kadar devam edecek.

Gelişen teknolojiyle birlikte kapasite sorunlarının 5G ile çözüleceğini belirtiliyor. Bugün bir baz istasyonuna bağlanan yüzlerce kişinin ortak bir kapasiteyi kullandığı ancak 5G ile birlikte 1 kilometrekare alan içinde 1 milyon cihazın sorun yaşamadan veri alıp gönderebilmesinin mümkün olacağını ifade ediliyor.

Kapasite sorunun çözümüyle birlikte indirme hızının 10 Gigabit'lere kadar ulaşacağı da söylenenler arasında.

Geride bıraktığımız haftalarda Güney Koreli teknoloji devi Samsung, 5G teknolojisiyle hız denemesi yapmış ve 7.5 Gbps hız elde ederek rekor kırmıştı.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT