1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 48 İranlıya Karşı 2.130 Tutuklu (FOTO-VİDEO)
48 İranlıya Karşı 2.130 Tutuklu (FOTO-VİDEO)

48 İranlıya Karşı 2.130 Tutuklu (FOTO-VİDEO)

Suriyeli muhaliflerin rehin aldıkları 48 İranlıya karşı Suriye yönetimi 2 bin 130 sivil tutukluyu serbest bırakacak.

09 Ocak 2013 Çarşamba 11:28A+A-

Suriye’de yaşanan olaylar sonrasında geniş kapsamlı yardım organizasyonları gerçekleştiren İHH İnsani Yardım Vakfı bu çalışmaların yanı sıra olaylar sırasında yakalanan ve hapishanelerde tutulan sivillerin serbest bırakılması için de yoğun bir insani diplomasi çalışması yürütüyor.

Kurulduğu günden bu yana savaş bölgelerinde çalışmalar yürüten İHH İnsani Yardım Vakfı edindiği bilgi ve tecrübeyi Suriye’de hapishanelerde tutulan sivillerin serbest bırakılması için kullanıyor. İnsani diplomasi girişimlerinin ilk meyvelerini bölgede esir tutulan gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun’un serbest bırakılması, gazeteci Cüneyt Ünal’ın da aylar sonra yerinin bulunması ile elde eden İHH Diplomasi Ekibi daha sonraki görüşmelerde 7 Suriyelinin daha serbest bırakılmasını sağlarken son olarak Şam’daki cezaevinde tutulan 2 Türkiye vatandaşının evlerine dönmelerini sağlamıştı.

Bu çalışmalar sonrasında gelinen noktada İHH İnsani Diplomasi Ekibi yakın tarihin gördüğü en büyük tutsak sivillerin salıverilmesi organizasyonuna imza attı. İHH ekipleri taraflar arasında yaptığı arabuluculuk sonucunda bugün Suriyeli muhaliflerin elinde tutulan 48 sivil İranlı ve Esed rejiminin elinde tuttuğu 73’ü kadın toplam 2130 Suriyeli sivil tutuklunun serbest bırakılmasını sağladı. 

Takas sürecinde Türkiye ve Katar'ın da rol oynadığı öğrenildi.

Sabah saatleri itibari ile aralarında Türkiye vatandaşlarının da bulunduğu sivil tutuklular salıverilmeye başlandı. İHH Diplomasi ekibi Suriye’nin farklı noktalarında süreci takip etmeye devam ediyor. İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım Şam’daki görüşmelerde hazır bulunuyor. 

Türkiye ve Katar'ın arabulucuğuyla yürütülen çalışmalara katkı sağlamak için Şam'da bulunan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, takas çalışmalarının uzun zaman önce başladığını ve şu saatlere kadar devam ettiğini kaydetti. Yıldırım, takası insani diplomasinin bir zaferi olarak gördüklerini dile getirdi.

El Hurra Televizyonu muhabirliği yapan Filistin asıllı Beşşar Fehmi Kaddumi'nin durumuyla ilgili henüz net bir bilgiye ulaşamadıklarını belirten Yıldırım, Kaddumi'nin yerini tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, ''48 İranlı Şam'ın Duma Bölgesi'nden serbest bırakıldı. İHH yetkilisi İzzet Şahin arkadaşımız İranlılara eşlik ediyor. Bunun karşılığında Suriye İçişleri Bakanlığı binasında alıkonulan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 2 bin 130 kişi otobüslere nakledilmeye başlandı'' diye konuştu.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Suriye'nin başkenti Şam'ın Seyyide Zeyneb bölgesine dini ziyaret için gittikleri ifade edilen 48 İranlı, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı el-Bera Sancağı Tugayı tarafından rehin alınmıştı.

ÖSO, rehin aldığı İranlıların, Suriye rejimine destek için ülkeye gelen 150 kişilik İranlı keşif birliğinden olduklarını ve aralarında İran Devrim Muhafızları bulunduğunu bununla ilgili kimlik belgelerini ibraz etmişti.

esir-takasi-suriye-syria_bulent-yildirim-ihh01.jpg

esir-takasi-suriye-syria_bulent-yildirim-ihh02.jpg

esir-takasi-suriye-syria_bulent-yildirim-ihh03.jpg

esir-takasi-suriye-syria_bulent-yildirim-ihh04.jpg

esir-takasi-suriye-syria_bulent-yildirim-ihh06.jpg

esir-takasi-suriye-syria_bulent-yildirim-ihh07.jpg

esir-takasi-suriye-syria_bulent-yildirim-ihh08.jpg

esir-takasi-suriye-syria_bulent-yildirim-ihh05.jpg

HABERE YORUM KAT

21 Yorum