1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. 30 Milyon Mısırlı Bu Ağrı Kesiciye Bağımlı
30 Milyon Mısırlı Bu Ağrı Kesiciye Bağımlı

30 Milyon Mısırlı Bu Ağrı Kesiciye Bağımlı

Mısır'da kolayca ve ucuza bulunabilen Tramadol adlı ağrı kesici, her üç Mısırlı'dan birini etkileyen bir bağımlılığa dönüştü. Reçeteyle alınabilen Tramadol'a Mısır'da yaklaşık 30 milyon kişi bağımlı.

25 Mayıs 2018 Cuma 15:31A+A-

Aralık 2017'de İngiliz vatandaşı Laura Plummer, Mısır'a Tramadol adlı ağrı kesici haptan 300 tane sokmaya çalıştığı için üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ceza İngiltere'de birçok kişiyi şoke etse de milyonlarca Mısırlı'nın hayatını karartan bir ağrı kesici bağımlılığına ışık tuttu.

"15 yaşındaydım ve bir oyun salonunda Playstation oynuyordum. Birisi bana hakaret etti. Bir bilardo ıstakasını alıp, kafasında kırdım. Bağırıyor, herkese küfür ediyordum. Pencereleri bile kırmıştım" diyor.

Şimdi 24 yaşındaki Abdül Hamid, bağımlılığının kontrolden çıktığını fark ettiği anı böyle hatırlıyor. İki yıl önce, daha 13 yaşındayken opioid bazlı ağrı kesici hap Tramadol'ü denemiş.

Abdül Hamid oyun salonundaki olaya kadar günde 57 ağrıkesici birden almaya başlamış. Tramadol ve kolay bulunan diğer opioid bazlı hapların bir karışımını içiyormuş. Bir iki kez aşırı dozda hap aldığı için ölüm tehlikesi atlatmış.

İlaç yasalara göre sadece reçeteyle satılabiliyor ve reçetesiz satan eczacılar 25 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

30 milyon ağrı kesici bağımlısı var

BBC'nin haberine göre, Mısır Uyuşturucu Kontrolü ve Bağımlılık Tedavisi Fonu, neredeyse üç Mısırlı'dan birinin, bir başka deyişle 30 milyon kişinin ağrı kesici bağımlısı olduğunu söylüyor.

Tramadol öyle bir yayıldı ki yardım hatları bu bağımlılıktan kurtulmak isteyenlerden günde 500 kadar telefon aldıklarını söylüyor. Abbasiya Psikiyatri Hastanesi'ndeki rehabilitasyon merkezi hastaların yarısını 21 ila 30 yaşında olduğunu belirtti.

Resmi verilere göre Tramadol bağımlılarının yüzde 70'i erkek. Ancak kadın bağımlıların sayısı da artıyor.

HABERE YORUM KAT