1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. 3. Havalimanı İnşaatında İşçilerin Eylemleri Sürüyor
3. Havalimanı İnşaatında İşçilerin Eylemleri Sürüyor

3. Havalimanı İnşaatında İşçilerin Eylemleri Sürüyor

İstanbul Yeni Havalimanı'nda işçilerin kötü çalışma koşulları iddiası ile başlattığı eylem ikinci gününde de devam etti. Dün gece saatlerinde eyleme müdahale eden polisin, çok sayıda işçiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

15 Eylül 2018 Cumartesi 22:14A+A-

İstanbul Yeni Havalimanı'nda iki gün önce yaşanan ve 17 işçi yaralanmasıyla sonuçlanan servis kazası işçileri eyleme götürdü. Dün sabah erken saatlerde başlayan eylem için şirket yetkilileri kolluk kuvvetlerini çağırdı. Jandarma ekipleri şantiyeye girerek eyleme müdahale etti. Eylemin devam etmesi üzerine şirket yetkilileri işçilere görüşme çağrısı yaptı. Yapılan görüşmede şirkete 15 maddelik talep listesi iletildi.

Taleplerin insani olduğunu söyleyen ve karşılanacağını ifade eden şirket yönetimi bunun protokole çevrilmesine itiraz etti. İşçi temsilcilerinin ısrarı üzerine şirket yetkilileri görüşmeden çekildi.

Gece saatlerinde polis ve jandarma tarafından eylem yapan işçilere düzenlenen operasyonda çok sayıda işçi ve İnşaat-İş yöneticisinin gözaltına alındığı aktarıldı.

İnşaat-İş Sendikasının Twitter hesabından yapılan paylaşımlara göre, jandarma ekipleri saat 03:00 sularında koğuşlara baskın düzenledi. Kapılar kırılarak düzenlenen baskında elinde isim listesi olan jandarma ve polisin özellikle öncü işçileri gözaltına aldığı belirtildi.

'YEMEKLER YETMİYOR, AÇ ÇALIŞIYORUZ'

Yaşam halatı olmadan, inşaata çıkarıldıklarını ifade eden işçi Y.Ç. "Firma yetkilileri acele etmemiz konusunda bize baskı yapıyor, çalıştığımız alanda ambulans bulundurulmuyor. En yakın ambulans 40 dakika uzaklıkta. Herhangi bir kaza sonucunda yaralanan işçiler ambulans gelene kadar hayatını kaybedebilir" dedi.

Firmaların güvenlik önlemlerine dikkat etmediğini belirten Y.Ç, "İş güvenliği denetim elemanları görevlerini yerine getirmiyorlar. Denetim yapmak yerine, sabahtan akşama kadar oturuyorlar. Burada ölen arkadaşlarımızın çoğu yeterli önlemler alınmadığı için hayatını kaybetti" diye konuştu.

‘PARAMIZ EKSİK VE GEÇ YATIRILIYOR'

Taşeron firmaların ödeme yapması gereken tarihten 20 gün sonra ücretlerini alabildiklerini dile getiren Y.Ç, "Ayrıca devlet adına ödenen AGİ, işçiye verilmiyor, taşeron firmalar paramızı gasp ediyor" iddiasında bulundu. Yasaya göre AGİ'yi ödemeyen patron İş Kanunu ve Vergi Usul Kanunu'na uymadığı için suç işlemiş sayılıyor. İlgili yasa "Bu durumda Maliye Bakanlığı resen veya ikmalen tarhiyat yaparak işverene vergi ziyaı cezası kesecektir. İşçi tarafında ise iş sözleşmesi feshedilebilir ve hukuka başvurulabilir" diyor.

‘SAATLERCE SIRADA BEKLETİLİYORUZ'

Yemekhanelerin önünde uzun kuyruklar oluşturduklarını söyleyen Y.Ç., şunları kaydetti:

"Saatlerce sırada bekledikten sonra, ya yemek az kaldığı için az yemek alabiliyoruz. Aldığımız yemek bizi doyurmuyor. Ya da hiç yemek kalmadığı için yemek alamıyoruz. İmkanı olan kantinde karnını doyurabilir ama imkanı olmayan ne yapsın o günü aç geçirecek mecbur. Bu sorun yemekhane açıldığı günden beri devam ediyor. Sıkıntımızı hem yemekhane yetkililerine, hem de kendi firma yetkililerimize ilettik ancak sorun çözülmüş değil, kimse umursamıyor. Bu sorunlar yüzünden kaç kişi işi bıraktı… Bıraksa ne olur biri gidiyor biri geliyor, işsiz çok, işçinin değeri yok."

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT

3 Yorum