1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. 28 Şubat'ın İki Yüzü
28 Şubat'ın İki Yüzü

28 Şubat'ın İki Yüzü

Bütün hakları gasp edilmiş olmasına rağmen resmi ideolojiye yaltaklanmayanları, çareyi perukta, çıkış yolunu takiyyede görmeyenleri ifade etmeden 28 Şubat sürecinin analizi yapılamaz.

02 Mart 2015 Pazartesi 13:46A+A-

KENAN ALPAY'ın yazısı:

Post-modern darbenin üzerinden 18 yıl geçti. Hem çok uzun hem de çok kısa bir zaman. ‘Bin yıl sürecek’ deyip meydan okuyan apoletli-cübbeli kabadayıların hadım edilmiş mevsimini tarihin derinlilerine gömmek için az bedeller ödenmedi. Çok şükür, büyük oranda mazide kaldı. Ama kimi etkileri, işleyişi ve mağdur bıraktıklarıyla halen sürüyor.

28 Şubat darbe sürecinde kamusal alanı İslami değer ve sembollerden arındırma operasyonlarını dürüstçe, açık ve fiilen sahiplenecek delikanlı adamlar da aramayın hiç boşuna. Halkın üzerine tanklar sürmüş, namlular doğrultmuş bir orduya sadakatten şeref devşirmeye yeltenenlerin hiçbir itibarı, toplumsal meşruiyeti var mı? Bütün kara propaganda söylemleriyle birlikte rezil rüsva oldular.

Maçı Tek Kale Oynayamadılar

28 Şubat darbe sürecini sadece zulmeden, yalan ve yolsuzluk üzerinden toplumu dizayn etmeye çalışanlardan ibaret göremeyiz. İktidar sınıfına mensup bütün aktörlerine karşı teslim bayrağı çekmeyenleri, bütün hakları gasp edilmiş olmasına rağmen resmi ideolojiye yaltaklanmayanları, çareyi perukta, çıkış yolunu takiyyede görmeyenleri ifade etmeden sürecin analizi yapılamaz.

Gazete manşetlerinden, televizyon ekranlarından, mahkeme kararlarından, polisiye tedbirlerden korkup sinenler, kimlik değiştirenler, karşı safla iş tutanlar olduysa da süreci belirleyen esas unsur direniş iradesi olmuştur. Kamusal alandan tecrit etmek istedikleri İslami değer ve sembolleri ısrarla ve cesaretle hayatın tam ortasında temsil etmeyi şiar edinenler bozdu o çirkin tuzakları.

Başörtüsü yasağını, Kur’an kurslarına konulan tahdidi, İHL’leler uygulanan kat sayı ayrımcılığını, İsrail’le girilen stratejik ittifakı, 1 Mart tezkeresini, liselerdeki Milli Güvenlik dersi dayatmasını, tüm okullarda her sabah okutulan Kemalist ant dayatmasını, kesintisiz eğitim zulmünü gündemden düşürmeyenler kimlerdi? 28 Şubat’ın işleyiş ve mantığını hem eylemler hem de söylem düzeyinde teşhir edip bütün sonuçlarıyla birlikte iptal edilmesi adına sabırla, sebatla mücadele ortaya koyanlar elbette şimdilerde çokça medyatik olanlar, suni yollarla karizmatik sükse yapıp bunu kariyer hesabına dönüştürenler değildi. (...)

YAZININ DEVAMI >>>