1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. 28 Şubat'ın 5’li Çetesinin Başkanlarından Biri Refik Baydur Öldü
28 Şubat'ın 5’li Çetesinin Başkanlarından Biri Refik Baydur Öldü

28 Şubat'ın 5’li Çetesinin Başkanlarından Biri Refik Baydur Öldü

28 Şubat darbesinin sivil ayağını yürüten 5 kuruluştan biri olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) başkanı Refik Baydur öldü.

18 Eylül 2016 Pazar 17:36A+A-

HAKSÖZ HABER

28 Şubat darbesinin gerçekleşmesinden önemli rollerden birisinide 5’li çete diye adlandırılan TOBB Başkanı Fuat Miras, TESK Başkanı Derviş Günday, TÜRK-İŞ Başkanı Bayram Meral, DİSK Başkanı Rıdvan Budak ve TİSK Başkanı Refik Baydur oluşturuyordu. Refik Baydur 28 Şubat’ta gerçekleştirdiklerini Bizim Çete adıyla kitaplaştırmıştı.

27 Mayıs 1997 günü Ayazağa Harp Akademileri Komutanlığı’nda aralarında işveren örgütleri ve sendikacıların da olduğu bir gruba darbeciler tarafından bir brifing veriliyor. TİSK Başkanı Refik Baydur bu toplantıyı “anlamlı bir kucaklaşma” olarak 3 Mayıs 1997 tarihli Yeni Yüzyıl’da yazıyordu. Baydur yazısında “Biz, sivil toplum örgütleriyle, sendikalar bu görevi gerekiyorsa ordu mensupları ile beraber yürütelim” diyordu.

21 Mayıs 1997’de Refik Baydur’un aralarından bulunduğu 5’li çete “irtica, günümüz Türkiye’sinde demokrasi için büyük bir tehlike haline gelmiştir” ifadelerinin yer aldığı “halkımızın artık, bu hükümete güveni kalmamıştır. Bu anlayıştaki hükümetin yerine (...) güvenilir bir hükümetin biran önce kurulması” isteniyordu.

Refik Baydur kitabında “Yıkım ekibinin yılım planı” başlıklı bölümünde planlarını şöyle açıklamaktadır: “Önümüzdeki hafta bütün işyerlerinde üretime ara verilerek 1 saatlik bildiriler okunacak. Daha sonra 5 örgütün temsilcileri Cumhurbaşkanını ziyaret ederek bildiri hakkında bilgi verecek. Bu zamana kadar siyasi istikrarsızlık bir çözüme kavuşturulmazsa sivil toplum örgütlerinden oluşan beş bin kişi TBMM başkanı Kalemli’yi ziyaret ederek Mecliste bekleyen yasaların çıkarılmasını isteyecek. Burada da bir sonuç alınamadığı takdirde 1 saatlik bir şalter indirme eylemi yapılacak. Ayrıca bir miting düzenlenecek” (Baydur, 2000, s. 77).

28-subatin-sivil-ayagina-sorusturma-h1433271086.jpg

Refik Baydur için de şimdi birileri “zamansız öldü”, “bol ışıklı” ve “memleketin yetiştirdiği mümtaz şahsiyet” içerikli mesajlar yayınlayacaklar. Ama Türkiye halkının Refik Baydur için “Nasıl Bilirdiniz?” sorusunun vereceği tek cevab “Bir bir darbeci olarak bilirdik” olacaktır.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum