1. YAZARLAR

  2. Nuh Gönültaş

  3. 28 Şubat dalgaları ve hükümetin kıyıları...
Nuh Gönültaş

Nuh Gönültaş

Yazarın Tüm Yazıları >

28 Şubat dalgaları ve hükümetin kıyıları...

13 Mayıs 2012 Pazar 17:07A+A-

Doğrusunu isterseniz Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 28 Şubat'ın sorgulanma sürecinde "dalgalardan rahatsız olduğunu" beyan etmesini hiç yadırgamadım!

10 yıllık iktidarı süresince Tayyip Erdoğan'ın bu konularda pek istekli olmadığı fakat sürecin kendisini siyaseten tavır almaya zorladığını düşünmemiz için birçok sebep var.

Hem siyaseten darbe ve darbeye teşebbüs yargılama sürecine destek veriyor gibi davranıyor hem de sanki bu işlerin arkasında değilmiş, aslında pek de tasvip etmiyormuş gibi hareket ediyor.

Evet 'yargı bağımsız' ama gelişmeler kendine yakın, ilişkili, partisine ve işlerin hükümete yöneleceğini düşünmeye başladığı an 'yargı bağımsızlığı' filan demeden hemen harekete geçiyor!

İlker Başbuğ ile ilgili tutuklama kararına da itiraz etti. Gerekçesi neydi peki?

Ben Başbakan'ın bu tip müdahalelerinde görünen sebeplerin ötesinde kamuoyunun pek bilmediği sebepler olduğunu düşünüyorum.

Bana inandırıcı gelmiyor

Başbakan'ın 'İlker Başbuğ tutuksuz yargılanmalıydı' görüşüne gerekçe olarak ileri sürdüğü "Mesai arkadaşımdı" sözü bana çok inandırıcı gelmiyor.

Futbolda şike meselesinde de gerçekten niye işin içinde Başbakan, anlaşılır gibi değil.

Bu konuda da TBMM'yi alelacele harekete geçirip yasayı değiştirdi. Bu yüzden cumhurbaşkanı ile karşı karşıya geldi. Cumhurbaşkanı yasayı iade etti ama yasayı AK Parti grubu aynen Cumhurbaşkanına gönderdi!

Sizce de bütün bunlar çok şaşırtıcı değil mi?

Şimdi de 28 Şubat dalgalarının kıyıları yıpratacağını söylüyorlar.

Neden?

Açık söylemek gerekirse bu sözlerin bazı köşe yazarlarının yorumlarında olduğu gibi hiç de "bir an önce esasa gelmek için" söylendiğini sanmıyorum.

Ergenekon soruşturmaları başladığında Fehmi Koru Habertürk'ten Gülin Yıldırımkaya'ya 'AK Parti elinden gelse Ergenekon soruşturmasından vazgeçerdi' tespitini yapmıştı. Gelişmeler bu düşünceyi pekiştiriyor.

Örneklerini çok gördük

Fehmi Koru'ya sorulan soru şuydu: Ergenekon kimin işi, hükümetin mi, hükümete rağmen mi?

Cevap da şöyleydi: "Bir devlet operasyonu bu, baktığınız zaman ipuçlarını görüyorsunuz. Devlet deyince Milli Güvenlik Kurulu'nda temsil edilenleri kastediyorum. Hükümet, asker, istihbarat.

Elbette yargıçlar da devletin bir parçasıdır, savcıların da çabaları devletin kararıyla ilgilidir. Siyasi iktidarlar bu işlerden korkarlar, ucu nereye gidecek bilinmediği için, kontrol edemeyeceği için.

Geçmişte örneklerini çok gördük. Kontrgerillanın varlığını ilk telaffuz etmiş siyasetçi defalarca başbakan olmasına rağmen bunu yapamadı. Refah Yol döneminde Susurluk kazası oldu, üzerine gidilmedi, faso fiso dedi. Belki anlamadılar belki üzerine gitmediler.

Bu devlet kararının uygulanmasında savcıların elini kolunu bağlamadı hükümet bu önemli. Aksine, bugünkü siyasi iktidarın da eğer elinden gelse bu işe elini bulaştırmadan daha en başında vazgeçebileceğini düşünüyorum."

BUGÜN 

YAZIYA YORUM KAT