1. HABERLER

  2. HABER

  3. 2200 Asker Ferguson Sokaklarında
2200 Asker Ferguson Sokaklarında

2200 Asker Ferguson Sokaklarında

ABD’nin Ferguson kasabasında 18 yaşındaki siyah genci vuran polisin aklanmasına ülke genelinde tepki artıyor. 37 eyalette eylem çağrısı yapıldı, Ferguson'a ulusal muhafızlar sevk edildi.

26 Kasım 2014 Çarşamba 02:40A+A-

Missouri eyaletinin Ferguson kasabasında 9 Ağustos günü silahsız siyah genç Michael Brown’ı öldüren polisin jüri tarafından aklanmasına tepkiler büyüyor. Sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla 37 eyalette 130'dan fazla eylem bekleniyor. Yetkililer şiddetin tırmanmasından endişe ediyor. 

Missouri Valisi Jay Nixon, olayların merkezindeki Ferguson kasabasına 2 bin 200 asker sevk etti. Vali, can ve mal güvenliğinin korunacağını ve Ferguson halkının huzurunun sağlanacağını söyledi. Ferguson Belediye Başkanı James Knowles ise asker sevkiyatına geç kalındığını savundu.

Silahsız gencin ölümüyle iligli ‘adalet’ talep eden göstericiler pazartesiden beri sokaklara dökülürken, polis protestolara gazla müdahale etti. Olaylarda gözaltına alınan kişi sayısı salı günü 82'ye çıktı. Göstericiler ‘Kundaklama, kanunsuz gösteri, yağma ve kamu malına zarar verme’ gibi suçlamalarla göz altına alındı. 

GÖZALTI FURYASI

California’nın Oakland kentinde de yaklaşık bin kişi otoyolu trafiğe kapattı. Daha sonra şehir merkezinde toplanan göstericiler arasındaki bazı gruplar çevredeki kimi işyerlerine ve araçlara saldırdı ve maddi hasara yol açtı. Bir grup ise sokakta ateş yaktı.Polisin çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Michel Brown’ı öldüren polisin “yargılanmaması”  kararı,  Maurice Anton McCreary adlı bir siyahiye verilen cezayı akıllara getirdi. 2011 yılında Kuzey Colombia’da polisle çatışan McCreary, Fargo adlı K9 polis köpeğini öldürmüştü. Mahkeme 2014 yılında, McCreary’e adam öldürmeye teşebbüs suçundan 30 yıl, polis köpeğini öldürmekten dolayı da 5 yıl hapis cezası vermişti. 

SWAT TİMLERİ SOKAKTA

Göstericilerden Caesar adlı siyahi genç, Soruşturma Kurulu’nun adaletsiz bir karar verdiğini, bunun ABD’de siyahların yaşamının değer taşımadığını gösterdiğini savundu. Adaletsizlik karşısında insanların sokaklara döküldüğünü ifade eden Caesar, polisin askeri teçhizatla donatılmasını ve korumakla yükümlü olduğu halka karşı şiddet taktiklerine başvurmasını eleştirerek “Bu ülkede siyahların da yaşamının değerli olduğunu düşünüyoruz. Polisin artık değişmesini istiyoruz. Artık daha fazla ölüm görmek istemiyoruz. Artık yeter. Siyahların da yaşamı değerli” diye konuştu.

DEVLETE GÜVENİMİZ KALMADI

Johns Hopkins Üniversitesi’nden 19 yaşındaki bir protestocu da “Artık yeter. Artık devlete hiçbir güvenimiz kalmadı. Öyle görülüyor ki bir beyazın siyahı öldürmesi bu ülkede suç değil” ifadesini kullandı. Göstericiler, bu protestoların sadece bugünle sınırlı kalmayacağını, bundan sonra da devam edeceğini söyledi. 

CİNAYET MEŞRU KILINIYOR  

Karara Amerikalı ünlü yıdız ve sporcular da tepki gösterdi. Basketbolcular Kobe Bryant, Steve Nash, Magic Johnson, Lebron James ile Aktris Lena Dunham ve Senarist Shonda Rhimes kararı kınadı.  Bryant, "Sistem, genç siyahilerin hukuk adı altında öldürülmesini meşru kılıyor"değerlendirmesinde bulundu. Nash ise "alınan karardan iğrendiğini" ifade etti. Johnson da ‘Adalet yerini bulmadı’ dedi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum