1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 2 Günde 30 bin Suriyeli Lübnan'a Sığındı
2 Günde 30 bin Suriyeli Lübnana Sığındı

2 Günde 30 bin Suriyeli Lübnan'a Sığındı

Rejim karşıtı protestoların başlamasından bu yana en kanlı günlerini yaşayan Suriye'de, Esed yönetiminin büyük bir katliama kalkışmasından korkan halk ülkeyi terk ediyor.

21 Temmuz 2012 Cumartesi 00:04A+A-

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre son 48 saat içinde 30 bin Suriyeli, komşu ülke Lübnan'a sığındı. Ülkede son bir haftada yaklaşık bir milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.

Şam'da Suriye yönetiminin üst düzey yöneticilerine yönelik bombalı saldırının ardından, rejim karşıtlarıyla ordu arasındaki çatışmaların artması üzerine binlerce Suriyeli, komşu Lübnan'a kaçmaya başladı. Esed rejiminin büyük bir katliam yapmasından korkan halk, panik halinde ülkeyi terk ediyor. Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR), son 48 saat içinde 8 bin 500 ila 30 bine yakın Suriyelinin Lübnan'a giriş yaptığını açıkladı. BM'ye göre geçen hafta itibarıyla Suriye'de evlerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyelilerin sayısı bir milyona yaklaştı. Lübnan ise binlerce sığınmacıyı barındırma konusunda sıkıntı yaşıyor. Lübnan Toplumsal Sorunlar Bakanı Abu Faur, sığınmacılar için, Lübnan'da daha fazla okulun barınma amacıyla devreye sokulacağını söyledi. Suriyeli sığınmacıların bir bölümünün ise Bekaa Vadisi'nde bulunan sınır köyleri Bar Elias ve Mejdel Anjar'da bulunan camilerde ve vatandaşların evlerinde kaldıkları öğrenildi. Aynı bölgedeki Şutura kasabasında da, Müslüman aileler muhtarlıkla işbirliği halinde, sığınmacıları evlerinde barındırmaya başladı. Bakan Faur, birçok sığınmacının sınır kapısı yerine dağlık bölgelerden yürüyerek ülkeye girdiğini ve bunların sayısının artmasından endişe ettiklerini açıkladı. Irak'taki şiddet olayları sırasında Suriye'ye sığınan binlerce Iraklının da ülkelerine dönmek istediği ancak, çatışmalar sebebiyle Irak'a geçiş yapamadığı belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde yaklaşık 3 bin Iraklının karadan ülkelerine dönmeyi başardığı ifade edilirken, Bağdat yönetimi, vatandaşlarını tahliye için Şam'a uçak seferleri düzenliyor. BM rakamlarına göre Suriye'de 88 bin Irak vatandaşı bulunuyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, son 48 saatte 710 Suriye vatandaşının Türkiye'ye giriş yaptığını, böylelikle Türkiye'deki Suriyelilerin sayısının 43 bini aştığını açıkladı. Gelenler içinde aralarında bir tuğgeneral ile dört albay ve üç binbaşının bulunduğu öğrenildi. Böylece Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan generallerin sayısı 22'ye yükseldi.  

HABERE YORUM KAT