1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Resmi Geçit Bitti; Pasta ve Festival Verelim!
Resmi Geçit Bitti; Pasta ve Festival Verelim!

Resmi Geçit Bitti; Pasta ve Festival Verelim!

Kemalist ideoloji ve iktidar odaklarını 19 Mayıs'ta dans, spor ve pasta festivaliyle sevdirmek mümkün mü?

21 Mayıs 2012 Pazartesi 03:52A+A-

“Resmi geçitlerle, askeri törenlerle, silahlı-bayraklı-sloganlı devasa etkinliklerle bir asırdır halka sevdirilemeyen Kemalist ideoloji dans, spor ve pasta festivaliyle sevdirmek mümkün mü?” diye soran KENAN ALPAY, bugünkü yazısında 19 Mayıs kutlamalarının “sivilleşmesini” yorumladı:

‘Nefes Kesen Gösteriler’ Ulusal Bayramları Kurtarır mı?

Resmi tören ve geçitlerle askeri vesayet mantığının güçlendirilerek tekrar edilmesine dair sürüp giden teamüle son verilmesine ilişkin önemli bir adım atıldı.

19 Mayıs ve benzeri resmi etkinlikleri koruma ve kollama adına Danıştay giriştiği hamlenin altında kaldı. Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı 19 Mayıs törenleri yönetmeliğinin yürürlüğünü durdurma kararı ters tepti. Üstelik stadyumlardan çıkarılarak okul bahçelerinde gerçekleştirilmesi istenen törenleri de ellerinden çıkmış gözüküyor. Bu kararla Danıştay iktidar sınıflarının resmi bayramlar üzerinden sürdürdüğü vesayet hakkının korunmasına katkı sağlamak bir tarafa vesile olmuş oldu. Hayırlı olsun.

Resmi Dayatma Bitti, Sorun Bitmedi!

Ankara’daki törenler Anıtkabir’de Ulu Önder’in mozolesine konulan çelenkle başlardı. İl ve ilçe merkezlerinde heykele bırakılan çelenklerin ardından kutlama coşkusuna start verilirdi.

Bütün toplumun ulusal bayram coşkusu o ana kadar sıkı sıkıya tutulur ve çelenkler bırakılması gereken yere yani mozole ve heykele bırakılınca toplumun coşmasına, bir heyecan ve mutluluk sarmalına girmesine müsaade edilirdi. Fakat bu yıl ilki uygulanan 19 Mayıs kutlama yönetmeliği ile bu coşku, heyecan ve mutluluğun önü alındı. Daha açıkçası içten gelen bu olumlu duyguların yasaklanması söz konusu oldu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na göre Türkiye genelinde valilikler eliyle Atatürk anıtına çelenk koyma yasaklandı. Ama hiç merak etmeyelim çünkü dünyanın saygı duyduğu Ulu Önder’e sevgi ve saygılarını sunmak üzere çelenk ve çiçek bırakmak isteyen kitleler bu yasağı, koyanların kafasına çalacaklarmış. Bu sevgi selini, bu şükran duygusunu engellemeye Hükümetin dahi gücünün yetmeyeceğini ömrü olan herkes görecektir mutlaka!

Dans, Spor ve Pasta Festivali

Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakan Suat Kılıç’ın beyanlarına bakarak söylemek gerekirse 19 Mayıslar bundan böyle bir haftaya yayılmış olarak festival havasında idrak edilecekmiş.

Askeri duygu, söylem ve işleyişi kitleleştirmek üzere öğrencilerin mecbur tutulduğu bir zulmün son bulması her hâlükârda doğru ve iyidir. Katılımın tercihe bırakılmasını hafife almamak gerekir. Militarizm, Kemalizm, terbiye edilen toplum gibi eziyetlerin nihayet bulmasından gocunmanın anlamı yok. (...)

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

 

HABERE YORUM KAT