1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. 18 Gün Servetini Düşündü
18 Gün Servetini Düşündü

18 Gün Servetini Düşündü

Halk devrimine 18 gün direnerek koltuğuna sımsıkı yapışan Mübarek'in bu süre zarfında 70 milyar dolarlık servetini kurtarma telaşına düştüğü anlaşıldı. Paranın bir kısmı Mübarek'in dostu ülkelere aktarıldı, hanedanlığın G. Kıbrıs'a kadar uzandığı ortaya ç

15 Şubat 2011 Salı 06:15A+A-

Tahrir Meydanı'nda milyonların "istifa et" çağrısını ancak 18 gün sonra yerine getiren Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in bu süre zarfında hangi sorunlarla meşgul olduğu da ortaya çıktı İngiliz Telegraph gazetesi ve İranlı Press TV'nin haberlerine göre, köşeye sıkışan Mübarek, koltuğunun sallandığı son günlerini "70 milyar dolara yakın serveti"ni kurtarma telaşıyla geçirdi. Londra, New York, Beverly Hills, Paris gibi lüks şehirlerde gayrimenkulleri, yabancı bankalarda yatırımları ve külçe külçe altınları olduğu iddia edilen Mübarek'e ilk şok İsviçre'den gelmişti.

KIBRIS'TA GiZLi HANEDANLIK

Hüsnü Mübarek'in mal varlığının en büyük kısmı İsviçre'nin en büyük kenti Zürih'te bulunduğunu söyleyen Batılı istihbarat kaynakları, "Mübarek ailesinin son günlerde yaptığı acil görüşmelerde servetin nasıl kurtarılacağı konuşuluyordu. Finans danışmaları, paranın bir kısmını başka ülkelere taşıdı. Gerçek parası Zürih'te. İsviçre hesapları dondurduğuna göre o para da gitmiş olabilir" ifadelerini kullandı. Mübarek hanedanının serveti Rum basınına da manşet oldu. Alithia gazetesi, Mübarek'in oğulları Cemal ve Ala'nın Güney Kıbrıs ve Yunanistan'da şirket sahibi olduklarınnı ve bu şirketler üzerinden para aktarımlarının yapıldığı iddialarının gündeme geldiğini yazdı.

iKi KARDEŞiN ORTAKLIK OYUNU

Cemal'in 2005'te kürsüsü G. Kıbrıs'ta bulunan "Horus Food Agri -Business" adında şirket kurduğu, bu şirkette ilgi çekici en önemli unsurun, şirketin danışmanı olarak Cemal'in gözükmesine karşın yönetim kurulunda Mısır'da muhalefette bulunan iki ismin yer alması olduğu da belirtildi. Mübarek'in ikinci oğlu Ala'nın 2001'de G. Kıbrıs'ta kurulan "International Securities Fund" şirketinin ortağı olarak gözüktüğü kaydedildi. Politis gazetesi ise, iki kardeşin merkezi Limasol'da olan "Bullion" isimli şirketin sahipleri olduklarını, bu şirketin Mısır'ın ekonomisine ilişkin faaliyetlerde bulunan ve merkezi Londra'da olan "Medivest" şirketinin hisselerine sahip olduğunu aktardı.

PARALAR BAE VE ARABiSTAN'A GÖNDERiLDi

Press TV'nin haberine göre, devrik Cumhurbaşkanı, servetinin bir kısmını, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan başta olmak üzere "yakın dostu" Arap ülkelerine aktardı. Yarı İngiliz Suzan Mübarek ile evli olan devrik liderin İngiltere'deki mal varlığı ise en çok tartışılan konulardan biri oldu. İsviçre'nin ardından İngiltere, "Mübarek'in hesaplarını dondur" baskısı üzerine "Ne kadar parası var bilmiyoruz" açıklamasını yaptı. İngiliz basını, Benazir Butto suikastından sonra Pervez Müşerref'in de İngiltere'ye sığınmasını örnek göstererek, "Londra Mübarek'i çağırıyor" başlığını attı. Mısır'daki yeni yönetim Fransa'dan da eski üst düzey yetkililerin mal varlıklarını dondurmasını talep etti. Öte yandan Mısır'ın Washington Büyükelçisi Semih Şükrü, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in sağlığının kötü olabileceğini söyledi. Şükrü, komada olduğu iddia edilen 82 yaşındaki Mübarek'in sağlığının kötü olduğuna dair istihbarat aldığını, ancak bu konuda özel bilgisi olmadığını ifade etti.

Portresini meclisten söktüler

Devrik Mısır lideri Hüsnü Mübarek'in, parlamento binasında yer alan ve kabine toplantılarının yapıldığı odadaki dev portresi pazar günü basın mensuplarının önünde görevliler tarafından söküldü. Yerine ise "Allah" yazılı bir çerçeve asıldı. Bu tarihi ana basın geniş yer verdi. Mubarek'in atadığı ve halkın istifasını istediği Başbakan Ahmet Şefik, geçiş hükümetinin icraatlarından söz ettiği ilk basın toplantısını bu çerçevenin altında düzenledi. Mübarek'in portreleri 30 yıldır tüm resmi ve özel kuruluşların duvarlarına asılıyordu.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT