1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 100 Yıl Önce Düştüğümüz Yerden Kalkacağız
100 Yıl Önce Düştüğümüz Yerden Kalkacağız

100 Yıl Önce Düştüğümüz Yerden Kalkacağız

Direniş örgütleri Halep Medine Tugayı’nın merkezine girdi. Komutan Ebu Husanin, “Amacımız net, Esed ve Hizbullah'ı Halep’ten kovmak. 100 yıl sonra düştüğümüz yerden kalkacağız” dedi.

04 Temmuz 2015 Cumartesi 15:45A+A-

Cihat Arpacık / Yeni Şafak

Suriye'de muhalif grupların Halep operasyonu başladı. Aralarında Nusra Cephesi ve Ahraru Şam'ın da bulunduğu gruplar, operasyona Ensar eş Şeria ismini verdi. Rejim güçleri ise dün sabah saatlerinde muhalif noktalara havadan saldırdı. Muhalifler ilk gece büyük başarılar elde ederek şehirde ilerleme kaydetti. Yeni Şafak, Halep savaşını şehirden takip etti.

HALEPLİLER TUGAYI

Suriye içindeki kaynakların, muhalif orduların Halep'in tamamını ele geçirmek için büyük bir operasyona hazırlandığını ve kısa bir süre içinde Halep'te çok şiddetli bir savaş başlatacağı bilgisini iletmesi üzerine şehre giderek çatışma sürecini yerinde izledik. Birbirinden farklı gruplar da, sahadaki başka kaynaklarımızın ilettiği bilgiyi teyit eden ifadeler kullanıyordu. Biz de savaşı yaklaşık bin kişilik bir savaşçı gücü olan ve savaşçıların hepsinin Haleplilerden oluştuğu Halep-Medine tugayıyla izlemeye karar verdik.

OPERASYON KARARI BURADA ALINDI

Halep-Medine 3 yıl önce kurulan ve iç savaş boyunca yaklaşık 600 mensubunu kaybetmiş bir grup. İç savaşın harabeye çevirdiği Selahaddin ve Meşhed bölgesinde aktifler. Merkezi, Meşhed'de yerin altındaki bir sığınakta bulunuyor. Savaşın başlamasından bir gece önce tüm saha komutanları bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Grup, Esed, IŞİD ve YPG'ye karşı mücadele veriyor. Bir de şehirdeki asayişin sağlanması için polis gücü oluşturmuş durumdalar. Ebu Husanin genel askeri komutanlığını yaparken Ebu Hüseyin Handavi ve Ebu Muhammed IŞİD ve YPG'ye karşı mücadeleyi komuta ediyor.

Esed'i Halep'ten Kovacağız

Halep Medine Tugayı'nın komutanı Ebu Husanin, bu savaşın daha öncekilere benzemeyeceğini ifade ederek şunları söylüyor: “Halep'teki tüm gruplarla aramızda birlik var. Biz de operasyon çatısına bağlı kalarak mücadele edeceğiz. Amacımız net, Esed, Hizbullah ve İran militanlarını Halep'ten kovmak. İnşallah Halep tam anlamıyla özgürleşecek. Bizi bu mücadelemizde yalnız bırakmayan kardeşlerimize, özellikle Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Neredeyse 100 yıl sonra Türkiye'nin bizi desteklediğini, bizim için dua ettiğini bilmek çok güzel. Osmanlı Halep'i kaybettikten sonra bu günkü sınırlarına geri çekilmek zorunda kalmıştı. İnşallah düştüğümüz yerden kalkacağız."

MAHALLELERDE ÇATIŞMA

Muhalifler Halep'in Kuzey, Doğu ve Güney bölgelerini elinde tutuyor. Rejim güçleri ise Yeni Halep olarak bilinen Batı bölgesinde hakim. Selahaddin, Ensari Şarki, Fardus, Salhin gibi bölgeler muhaliflerde, Hamdeniye, Azamiye, Ekremiye, İzea gibi mahalleler ise rejimin kontrolünde. Saldırılar yoksul mahallelerden genellikle orta-üst sınıfın yaşadığı bölgelere yönelik yapılıyor.

Askeri noktalar muhaliflerde

Muhalifler, Suriye'nin Halep kentinde stratejik öneme sahip çok sayıda askeri kontrol noktasını ele geçirdi. Kentin kuzeyinde yer alan ve hava istihbarat binalarının yakınlarındaki Cemiyetu'z Zehra Mahallesi'ndeki Esed güçlerine, mutfak tüpünden yapılmış “cehennem" adı verilen havan topu ve doçkalarla saldırı düzenlendi. Muhalif güçler, yoğun çatışmaların ardından bu bölgelerde stratejik öneme sahip birçok askeri kontrol noktasında denetim sağladı. Muhalif komutanlardan Raid Yasir Abdurrahman, “Muhalif birlikler, rejim güçlerine Cemiyetu'z Zehra Mahallesi'nde, Halidiye ve Raşidin bölgesi gibi birçok cephede saldırı başlattı. Rejim güçleri Cemiyetu'z Zehra Mahallesi'nde ağır zayiat verdi" dedi.

Rejim güçleri vakum bombalarıyla saldırdı

Muhaliflerin Halep operasyonu 2 Temmuz akşamı, iftardan hemen sonra başladı. Zehra bölgesindeki topçu okuluna saldıran muhalifler, bölgeyi tamamen ele geçirdi. Rejim saldırıya ağır top atışı ve hava bombardımanıyla karşılık verdi. Aynı akşam Halep'in muhaliflerin kontrolünde olan mahalleleri de rejim uçakları tarafından vuruldu. Rejimin sivil yerleşim birimlerine yaptığı saldırılarda vakum bombaları kullandığı ifade ediliyor. Saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Muhalif mevzilerinin olduğu Leramon bölgesine top atışları yapan rejim güçlerinin Furkan bölgesinden çok sayıda asker ve milisi Zehra'ya kaydırdığı bildirildi. Muhalifler ilk gece Halep Üniversitesi'nin Eğitim Hastanesi'ni de ele geçirmeyi başardı.

Operasyonu IŞİD geciktirdi

Muhalif kaynaklar Halep operasyonunun daha önce başladığını ancak IŞİD'in Halep'te muhalif gruplara saldırı başlattığı için ertelenmek zorunda kaldığını belirtiyor. Esed rejiminin Halep kırsalını boşaltarak IŞİD'e teslim ettiğini vurgulayan muhaliflerin saha komutanı Ebu Arif, “IŞİD bize saldırı başlatınca askerlerimizin önemli bir kısmını saldırı bölgelerine göndermek zorunda kaldık. Bu durum da Halep fethini olumsuz etkile di. IŞİD ile rejim arasında iş birliği olduğu konusunda artık hiçbir şüphemiz yok" ifadelerini kullandı.

Son 6 ayın bilançosu

Suriye'de 2015'in ilk altı ayında yaşanan çok taraflı iç savaşta 11 bin 189 kişi hayatını kaybetti. Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR), ülkede dört yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın son altı aylık bilançosuna ilişkin hazırladığı raporda bin 547'si çocuk, bin 14'ü kadın, 529'u işkence altında 11 bin 189 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edilerek, ölümle sonuçlanan saldırıların yüzde 77'sinin Esed güçleri tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi. Ülke genelinde son altı ayda meydana gelen çatışmalarda, terör örgütü IŞİD'in 413'ü silahlı olmak üzere bin 358 kişiyi öldürdüğü belirtilen raporda şu bilgilere yer verildi: “Uluslararası koalisyon güçlerinin düzenlediği saldırılarda 45'i çocuk 102 sivil, YPG'nin saldırılarında ise 10'u çocuk, 2'si işkence altında 67 sivil hayatını kaybetti" dedi. Öte yandan raporda muhalif gruplar tarafından ise son altı ayda 25'i silahlı 612 kişinin öldürüldüğü kaydedildi. Olayların başlamasından bu yana toplam ölü sayısının ise 350 bin'i aştığı belirtiliyor.

Esed Suriye'yi İran'a bırakıyor

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, rejim güçlerinin sahada güç kaybederek tamamen kabuğuna çekildiğini, Şam'da kendi özel kantonunu kurmaya çalıştığını ve ülkenin güneyi ile kuzeyini İran'a bıraktığını söyledi. Hoca, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri kapsamında, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ŞAM DIŞINDAKİ BÖLGELERİ VERDİ

Rejimin güney ve kuzeyden çekildiğine dikkati çeken Hoca, “Şam'ı ve sahili korumaya çalışıp Şam, Humus ve Hama kırsalında, sahil bölgesinde, kendi özel kantonunu kurmaya çalışıyor. Geri kalan bölgeleri İran'a terk etti" dedi.

PYD, PKK'NIN SURİYE VERSİYONU

Suriye'de geçiş dönemi hükümetinde bütün tarafların olması gerektiğini belirten Hoca, PYD'nin PKK'nın Suriye versiyonu olduğunu söyledi. Kürt Ulusal Konseyi'nin SMDK'nın bir parçası olduğunu ifade eden Hoca şunları kaydetti: “Kürtler derken PYD'den kesinlikle bahsetmiyoruz. PYD'nin bizim anlaştığımız Kürt gruplardan farklı hareket ettiği zaten aşikar. PYD, zor kullanarak, silah kullanarak hüküm sürdürüyor ve rejimle ilişkisi var."

HABERE YORUM KAT