1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail, Ateşkes İçin Türkiye’yi Aramış!
 İsrail, Ateşkes İçin Türkiye’yi Aramış!

İsrail, Ateşkes İçin Türkiye’yi Aramış!

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, İsrail'in Gazze saldırılarını ve önceki gün sağlanan ateşkesi değerlendirdi.

23 Kasım 2012 Cuma 15:24A+A-

Hamas lideri Halid Meşal, ateşkesin perde arkasını anlattı, "son saate kadar Türk yetkililerle iletişim halindeydik'' dedi.

''Son sekiz günde yaşananlar, İsrail'in düşmanca saldırısı sonucu yaşandı'' diyen Halid Meşal, Filistin halkının topraklarını kahramanca koruyarak, düşmanı daha saldırının ilk gününde hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Uluslararası toplumun Netanyahu'yu kurtarmak için, Netanyahu'nun talebiyle ateşkes baskısı yaptığını anlatan Meşal, ABD ve Avrupa Birliği'nin Mısır ve Türkiye'den arabulucu olmalarını istediğini, sonra Mısır'ın arabuluculuğuyla dolaylı görüşmelerin başladığını belirtti.

Meşal, şöyle konuştu:

"Ateşkes görüşmeleri açısından geçen Cumartesi çok önemli bir gündü. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve önemli bir heyet Kahire'deydi. Katar Emiri ve Mısır yöneticileri Kahire'de buluştu.

Gazze için gerçekleştirilen bu buluşma ümmetin dayanışmasının bir göstergesiydi. Sayın Başbakan Erdoğan, Gazze'ye saldırıların durması için büyük bir çaba gösterdi. Özellikle ABD ile yapılan telefon diplomasisi önemliydi.

Perde arkası bir bilgi olarak şunu ifade etmeliyim ki; İsrailliler ateşkes için Türkiye'yi iki kanaldan arayarak bu yönde çaba göstermesini istedi.

Türkiye ve Mısır'ın gösterdiği çabalar sonuç verdi. Biz son saate kadar Türk yetkililerle iletişim halindeydik. Mısır, Türkiye ve Katar üçlüsü ateşkeste etkin oldu. Amerikalılar bunun tek çıkış yolu olduğunu gördüler. Aksi halde Netanyahu bu macerayı sürdürseydi kaybedecekti."

DİRENİŞ KENDİ SİLAHINI YAPIYOR

Meşal, ''Direniş, kendi silahını kendi elleriyle yapıyor. İsrail'e direnişin şartlarını dayattık'' diye konuştu.

İsrail ateşkesi bozmadığı sürece, ateşkes şartlarına sadık kalacaklarını ifade eden Meşal, her ihtimale hazır olduklarını ancak kan görmek istemediklerini vurguladı.

ARAP ÜLKELERİ ÖZGÜVEN SERGİLEDİ

Arap ülkelerinin 'Arap Baharı'yla birlikte gerçek bir özgüven sergilediğine dikkati çeken Meşal, İslam ülkelerinin desteğiyle yakın zamanda İsrail kuşatmasının sona erdirilebileceğini anlattı.

Meşal, iç uzlaşma için yakında kritik görüşmeler gerçekleşeceklerinin de altını çizdi.

''Gazze kazanırsa Türkiye kazanır, Arap ülkeleri kazanır, İslam ülkeleri kazanır'' diyen Meşal, İslam ve Arap ülkelerinden desteklerini sürdürmelerini istedi.

Siyasi büro şefliğini bıracağı yönündeki açıklamaları da hatırlatılan Meşal, ''Ben direnişin çocuğuyum, vatanıma ve halkıma hizmet etmekten onur duyarım. Hizmetim devam edecektir'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT